Živković krši Zakon o sprečavanju korupcije

Predsjednik Borda direktora podgoričkog Vodovoda ovlašćeni zastupnik porodične kompanije “Kami art”
304 pregleda 0 komentar(a)
Petar Živković, Foto: Arhiva Vijesti
Petar Živković, Foto: Arhiva Vijesti

Predsjednik Borda direktora “Vodovoda” Podgorica Petar Živković do prošlog mjeseca vodio se kao ovlašćeni zastupnik porodične kompanije “Kami art”, što je suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije.

Živković je u Centralnom registru (CRPS) bio upisan kao osnivač i ovlašćeni zastupnik kompanije koja se bavi trgovinom na veliko porculanom, staklenom robom i sredstvima za čišćenje.

Zakonom je propisano da javni funkcioner ne može biti ovlašćeni zastupnik ili izvršni direktor kompanije i da je u roku od 30 dana po imenovanju trebalo da podnese ostavku. Međutim, on to nije uradio i zbog toga mu prijeti novčana kazna do 2.000 eura.

Na pitanje da li su protiv njega pokrenuli postupak, iz Agencije za sprečavanje korupcije su “Vijestima” kazali da će nakon dostavljanja dokumentacije od Poreske uprave utvrditi da li postoje elementi za to.

“Ukoliko se utvrdi da nije bilo kršenja zakona, odluka, odnosno rješenje se ne objavljuje. Takođe, u skladu sa zakonom, ne objavljuju se podaci o postupku, odnosno licima protiv kojih se vodi postupak”, pojasnili su iz institucije na čijem je čelu Sreten Radonjić.

“Vijestima” su iz Poreske uprave, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, pojasnili da su posljednje promjene u spornoj kompaniji izvršene prije dvije godine.

“Posljednja promjena registracionih podataka kod privrednog društva DOO ‘Kami art’ koja se tiče lica Petra Živkovića izvršena je dana 12.09.2016. kada je Centralni registar privrednih subjekata Rješenjem broj: 5-0026653/015 izvršio promjenu osnivača i adrese u privrednom subjektu pod nazivom DOO ‘Kami art’ Podgorica. Istim Rješenjem CRPS-a promijenjen je udio osnivača Petra Živkovića i upisan je novi udio od 25 odsto”, stoji u odgovoru koji je “Vijestima” dostavljen početkom novembra.

Kompanijom upravlja njegova supruga Dobrila Živković, koja je ujedino i ovlašćeni zastupnik i suosnivač.

Bonus video: