Živković o vaspitanju djece: Batina nije iz raja izašla

Čak 69 odsto djece je bilo izloženo najmanje jednoj vrsti psihološkog ili fizičkog kažnjavanja i prema riječima Perksa taj procenat se ne razlikuje mnogo od onog u regionu ili Evropi
129 pregleda 2 komentar(a)
UNICEF, Prava žena i djece, Foto: Svetlana Mandić
UNICEF, Prava žena i djece, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.10.2014. 20:03h

Svako drugo dijete uzrasta od tri do šest godina u središnjem regionu Crne Gore pohađa vrtić, dok je taj procenat na nivou države 40 odsto.

To je saopšteno na danas održanoj konferenciji za novinare prilikom predstavljanja ključnih nalaza Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori sprovedenog 2013. godine od strane UNICEF i MONSTAT.

"2005.godine, kada je rađeno prethodno istraživanje taj procenat je bio 25 odsto, a sada 40 odsto. I dalje je to daleko od evropskog prosjeka koji je 95 odsto i sa Ministarstvom prosvjete i drugim partnerima uključili smo se u aktivnost da pokušamo da povećamo taj procenat do 2020. na 90 odsto", kazao Bendžamin Perk, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Međutim, kako je istakao Perks, i dalje je visok procenat djece uzrasta od jedne do 14.godina koja su bila izložena najmanje jednoj vrsti psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane roditelja ili drugih odraslih članova domaćinstva.

Čak 69 odsto djece je bilo izloženo najmanje jednoj vrsti psihološkog ili fizičkog kažnjavanja i prema riječima Perksa taj procenat se ne razlikuje mnogo od onog u regionu ili Evropi.

Izuzetak su skandinavske zemlje koje su godinama propagirale nenasilno kažnjavanje i vaspitanje djece, a sve to je rezltiralo vidno boljim rezultatima u školi, u odnosu na ostale zemlje, željom za višim stepenom obrazovanja, boljim ekonomskim standardom.

"Naše društvo treba i krajnje je vrijeme da preispita jednu floskulu a to je da je batina iz raja izašla, jer očigledno je da to nije tačno i da ako želimo dobro našoj djeci moramo da nađemo druge načine kako ćemo da ih vaspitavamo. Nije lako ali ima boljih načina kako dijete može da se vaspita, kako da mu se ukaže da se ponaša na pravi način", istakao je Slobodan Živković iz UNICEF-a.

Iako je ostvaren napredak u odnosu na istraživanje koje je sprovedeno 2005. godine, pa je 94 odsto djece uzrasta od tri do pet godina dostiglo očekivani nivo razvoja i gotovo sve žene u Crnoj Gori (99%) djecu donose na svijet u zdravstvenim ustanovama, još uvijek postoje određene oblasti u kojima je potrebno ostvariti napredak.

Iako je majčino mlijeko najbolji način ishrane bebe tokom prvih šest mjeseci života, a rani početak dojenja od suštinskog značaja za otpočinjanje laktacije i uspostavljanje fizičke i emocionalne veze između majke i djeteta, u Crnoj Gori samo 14 odsto beba se prvi put podoji u roku od jednog sata nakon rođenja.

Taj procenat je mnogo niži u središnjem regionu gdje se samopet odsto beba prvi put podoji u roku od jednog sata nakon rođenja.

Gordan Radojević direktorica Zavoda za statistiku kazala je da je cilj istraživanja, kojim je obuhvaćeno 4.052 domaćinstva u zemlji i dodatnih 615 domaćinstava u romskim naseljima, prikupljanje statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka po nizu pokazatelja u oblastima zdravlja djece i majki, reproduktivnog zdravlja, ishrane, obrazovanja, i zaštite djece.

"Svaka faza istraživanja kontrolisana je od strane UNICEF-ovog međunarodnog tima što dodatno garantuje statističku pouzdanost rezultata istraživanja", istakla je Radojević.

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje u Opštini Nikšić Milan Korać kazao je da će pomenuto istraživanje pomoći da budu uspješniji i kao sekretarijat i kao lokalna samouprava i da se, s obzir na cjelukupnu socio ekonomsku situaciju u Nikšiću, izbore za bolji položaj i status djece u gradu i obezbijedi im srećnije i bezbjednije djetinjstvo.

Kod Roma i Egipćana problem su rani brakovi

Problem koji je prisutan kod Roma i Egipćana odnosi se na rane brakove. Živković je istakao da je čak 54 odsto žena starosti između 20 i 40 godina izjavilo da su se udale prije 18. godine.

"Imamo značajan procenat djevojčica koje stupaju u brak i prije 15. godine. Misllim da naše društvo ne može i ne smije da zatvara oči pred ovim problemom, već se moraju preduzeti koraci da se ovakva štetna praksa koja je specifična za romsku populaciju više ne dešava jer rani brakovi sa sobom nose i rano rađanje", istakao je Živković.

Prema njegovim riječima više od polovine mladih Romkinja i Egipćanki se uda prije 18. godine, a gotovo trećina njih su prvo djete prvo dijete prije punoljetstva.

Bonus video: