Zlatko Vujović: Svi smo odgovorni ako neki mediji ostanu privilegovani

Član Savjeta AEM Zlatko Vujović povodom stalnog tolerisanja dugova dijelu radio i TV stanica
123 pregleda 1 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Privatna arhiva
Zlatko Vujović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.09.2013. 19:45h

Agencija za elektronske medije, nažalost, do sada nije uspjela da odgovori na nekoliko velikih izazova, a jedan od njih je svakako naplata obaveza od emitera, koja usljed nediscipline dijela njih, stavlja emitere u međusobno neravnopravan odnos, ocijenio je za „Vijesti“ član Savjeta AEM Zlatko Vujović.

Prema njegovim riječima, i pored toga što se to pitanje nalazilo nekoliko puta na dnevnom redu, i pored toga što je stav Savjeta bio jasan da se zakon mora poštovati, nije se mnogo uradilo na tome. On ukazuje da dug emitera postaje sve veći, neki mediji se gase, a iza njih ostaju nenaplativi dugovi.

Omogućavanje nekima da ne plaćaju, dok drugi moraju da izvršavaju obaveze, nanosi direktnu štetu javnom interesu

Kako je u utorak saopštio član Savjeta RTCG Goran Đurović, među radio-stanicama koje najviše duguju su “Antena M”, Radio “Atlas”, Radio “Montena”, dok među televizijskim stanicama najviše duguju “MBC”, “Atlas”, NTV ”Montena” i TV “Pink M”. Pošto im se dugovi opraštaju, oni predstavljaju nelojalnu konkurenciju onim medijima koji redovno plaćaju. Đurović je kazao i da TV Pink M i TV Prva ne poštuju obavezu o količini proizvedenog programa u sopstvenoj produkciji.

„Potrebno je napraviti balans između napora da se pomogne medijima da prežive, a sa druge strane kašnjenje u ispunjavanju obaveza ne smije da dovede druge medije u neravnopravan položaj, kao ni da ošteti budžet Crne Gore“, kazao je Vujović.

Vujović smatra da loše stanje u medijskom sektoru ne opravdava AEM da nekoliko godina toleriše neplaćanje, jer se time nanosi šteta budžetu Crne Gore i ugrožava svrha postojanja Agencije kao regulatora.

“AEM je dužna da sprovodi zakon na jednak način za sve. Omogućavanje nekima da ne plaćaju, dok drugi moraju da izvršavaju obaveze, nanosi direktnu štetu javnom interesu. Na moju inicijativu ovo pitanje je više puta otvarano na sjednicama Savjeta. Posljednji put krajem jula i tada je direktor zatražio dodatno vrijeme da pokuša da popravi veoma loše stanje po ovom pitanju. Dogovoreno je da se održi tematska sjednica Savjeta, te da direktor (Abaz Džafić) izvijesti Savjet o promjenama“, kaže Vujović.

On ističe da će, ukoliko ne bude pomaka, Agencija morati da pribjegne mjerama koje će voditi prestanku emitovanja programa onih koji ne poštuju zakonske obaveze.

„Lično sam upozorio na sjednicama Savjeta i upravu AEM-a i članove Savjeta Agencije da ne možemo izbjeći odgovornost ukoliko ne obezbijedimo nepristrasno sprovođenje zakona“, naglašava Vujović.

Vlada neće o Fondu za podršku medijima

Vujović je otkrio da je Savjet kao mjeru pomoći predložio Vladi uvođenje takse na motorna vozila, od čijih prihoda bi se formirao fond za podršku medijima, ali da nijesu dobili odgovor na tu inicijativu.

Ni reprogrami koje je AEM ponudio emiterima nijesu dali rezultata, tako da neki mediji gotovo tri godine nijesu platili svoje obaveze. Vujović je rekao da, ukoliko postoji nepoštovanje obaveza o proizvodnji sopstvene produkcije, to znači da se nekim kućama smanjuju troškovi rada jer u programu koriste sadržaje koji su proizvedeni od strane svojih matičnih kuća van Crne Gore.

Saglasan je da to stavlja domaće kuće u neravnopravan položaj, ali ističe da je to pitanje “prilično složeno”. On kaže da je sada važno omogućiti nepristrasno sprovođenje zakonskih propisa, nakon čega treba procijeniti kvalitet domaćih zakonskih rješenja u odnosu na komparativna iskustva.

“Svakako ne treba ići ni u krajnost pa stvoriti zatvoreno tržište što bi imalo negativne posljedice po kvalitet programa koji gledaoci mogu da prate”, ocjenjuje Vujović.

Bonus video: