Zoran Piperović hoće da se vrati

„Svaki budući vrhovni tužilac imaće mnogo posla koji zahtijeva stručnost, znanje i intelektualnost. Stručna javnost je prepoznala to u meni“
107 pregleda 18 komentar(a)
Zoran Piperović, Foto: Vesko Belojević
Zoran Piperović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.11.2013. 21:40h

Prijavu za mjesto vrhovnog državnog tužioca do sinoć je podnijelo petoro kandidata - dvoje tužioca, sudija i dvojica advokata.

Tužilačkom savjetu je kurirom i poštom dostavljena dokumentacija više tužiteljke u Podgorici Vesne Jovićević i zamjenice VDT Stojanke Radović. Prijavili su se i advokati Goran Rodić i Zoran Piperović, te predsjednik kotorskog Osnovnog suda Branko Vučković.

Vučković, Rodić i Piperović su potvrdili „Vijestima“ da su se prijavili na konkurs Tužilačkog savjeta , a samo je Piperović bio spreman da kaže nešto više o razlozima takve odluke.

„Svaki budući vrhovni tužilac imaće mnogo posla koji zahtijeva stručnost, znanje i intelektualnost. Stručna javnost je prepoznala to u meni“, rekao je Piperović, koji je ranije bio zamjenik državnog tužioca, dok ga policija nije uhapsila na jesen 2002. godine zbog sumnje da je učestvovao u aferi seks-trafikinga, poznatijom kao afera S. Č.

On je, kako je kazao, poštom poslao samo prijavu na konkurs jer mu je ostala dokumentacija u tužilaštvu još od 1989. godine, kada je iz ulcinjskog suda prešao u tamošnje tužilaštvo.

Piperović očekuje od Tužilačkog savjeta da preuzme dokumenta koja su u VDT-u, navodeći kako se nada da mu zbog toga neće odbiti prijavu kao prošli put: „Umjesto da se bave time da li je dokumentacija potpuna ili nije, bolje je da je Tužilački savjet organizovao javnu debatu o tome kakav je plan kadidata“.

Kao mogući kandidati pominjani su i Dražen Burić, zamjenik specijalnog tužioca i zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Zoran Pažin.

“Vijesti” nijesu dobile potvrdu da su oni dostavili prijavu na konkurs za VDT, koji se prvi put bira ponovom zakonu dvotrećinskom većinom u parlamentu. Konkurs za VDT zaključen je sinoć, do kada su zainteresovani preporučenom pošiljkom mogli da pošalju svoju prijavu, koja može i narednih dana stići.

Bonus video: