Zoronjić: Staljinističke metode obračuna sa prosvjetnim radnicima neprihvatljive

„U Crnoj Gori je javna tajna ko postavlja direktore obrazovnih institucija i zato ne čudi muk ministra prosvjete Damira Šehovića"
2700 pregleda 8 komentar(a)
Suada Zoronjić, Foto: URA
Suada Zoronjić, Foto: URA

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić, kazala je da jučerašnji primjer iz danilovgradske policijske akademije pokazao da su prosvjetni radnici do dna poniženi.

Članovi štrajkačkog odbora Policijske akademijie, Svetomir Knežević, Damir Zejnilović, Radovan Popović i bivši čelnik sindikalne organizacijce te obrazovne ustanove, Žarko Mrdović, juče u 15 časova dobili su rješenje o suspenziji, koje je potpisao direktor Boban Šaranović.

"Da su prosvjetni radnici do dna poniženi i degradirani pokazao je i jučerašnji primjer staljinističkog suspendovanja četiri nastavnika danilovgradske policijske akademije od strane direktora te ustanove, samo zbog toga što su nezadovoljni njegovim radom krenuli u legalni štrajk", kazala je Zoronjić.

Ona kaže da ovo "nije usamljeni primjer staljinizma direktora obrazovnih institucija u Crnoj Gori već da je to postala ustaljena praksa koja u stvari bazu ima u Ministarstvu prosvjete i ministru koji ćutanjem odobrava ovakve sramne postupke."

„U Crnoj Gori je javna tajna ko postavlja direktore obrazovnih institucija i zato ne čudi muk ministra prosvjete Damira Šehovića. Nije se oglasio ni u slučaju direktorice Šćepanović iz Budve koja je dala neobrazloženi otkaz koleginici Popović; direktorice Stanković koja je dala otkaz koleginici Vidaković; direktora Pićurića, i nepravilnosti u njegovom radu, što je utvrdio i sud, i najnovije, direktora iz Berane Jočića koji godinama toleriše nasilje u školi, ne prijavljuje tuče, i nošenje oružja od strane učenika. Svi ti direktori su i dalje na čelu obrazovnih institucija i ako su grubo narušili ugled i dostojanstvo prosvjetnog poziva“, kaže Zoronjić.

Ona naglašava i da je nečuveno i nepodnošljivo sputavanje slobode u obrazovnim institucijama koje bi trebale da su rasadnik takvih stremljenja u svim razvijenim društvima.

„Mi danas imamo situaciju da prosvjetni radnici ne smiju da reaguju na stvari koje su štetne i bolesne u prosvjetnom sistemu. Mi danas imamo situaciju da na čelo obrazovnih instutucija dolaze politički instalirani rukovodioci koji politizacijom decenijama kontaminiraju obrazovni sistem“, naglašava Zoronjić.

Poziva i Sindikat prosvjete da reaguje na ovakvu situaciju i solidariše se sa kolegama koji trpe staljinističke porive onih kojima mjesto nije u obrazovnim institucijama a kamoli na njihovom čelu.

Bonus video: