Vlada saglasna: Žrtvama zemljotresa iz 1979. spomen obilježje u blizini ulcinjskog Starog grada

"Predložena lokacija spomenika će biti u blizini Starog grada i skele, s obzirom da je Stari grad Ulcinj bila najpogođenija zona, a vizuelno rješenje i oblik će se odrediti konkursom, po dobijanju saglasnosti na program podizanja"
1239 pregleda 1 komentar(a)
Stari grad Ulcinj, Foto: Shutterstock
Stari grad Ulcinj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2019. 15:03h

Vlada Crne Gore dala je saglasnosti Opštini Ulcinj za podizanje podizanje spomen-obilježja žrtvama zemljotresa iz 1979. godine.

"Predložena lokacija spomenika će biti u blizini Starog grada i skele, s obzirom da je Stari grad Ulcinj bila najpogođenija zona, a vizuelno rješenje i oblik će se odrediti konkursom, po dobijanju saglasnosti na program podizanja. Na spomeniku će biti uklesana imena građana Ulcinja koji su u zemljotresu izgubili život". navodi se u predlogu za davanje saglasnosti.

Sjednica Vlade održana je juče.

Inače, odredbama Zakona o spomen-obilježjima, propisano je da se spomen-obilježje za značajan događaj ne može podići prije isteka roka od 50 godina od dana kada se događaj zbio, a da se izuzetno, uz prethodnu saglasnost Vlade, spomen-obilježje za značajni događaj ili istaknutoj ličnosti može podići prije isteka propisanog zakonskog roka.

Razorni zemljotres pogodio je Crnu Goru prije 40 godina.

"Imajući u vidu da se podizanjem ovog spomen-obilježja na dostojanstven način odaje počast žrtvama, i podsjeća na solidarnost svih onih koji su pomogli ugroženima, i simbolično upozorava na razornost zemljotresa i značaj aseizmičkog projektovanja, a uzimajući u obzir da ne postoji opasnost da se devalvira značaj ovog događaja u narednom periodu, Ministarstvo kulture predlaže Vladi Crne Gore da da saglasnost za podizanje spomen-obilježja, prije isteka zakonskog roka," stoji u dokumentu koji je juče bio na Vladi.

Bonus video: