Žugić predugo vaga, čeka ga novčana kazna

Iz Uprave za kadrove nezvanično je saopšteno "Vijestima" da je taj organ Ministarstvu finansija prije duže od dva mjeseca proslijedio listu kandidata koji su prema njihovoj procjeni prošli provjere
4 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.01.2015. 18:34h

Iako su davno istekli svi rokovi za izbor pomoćnika direktora Poreske uprave za sektor poreske policije, ministar finasija Radoje Žugić još vaga koga će izabrati na tu funkciju.

Iz Uprave za kadrove nezvanično je saopšteno "Vijestima" da je taj organ Ministarstvu finansija prije duže od dva mjeseca proslijedio listu kandidata koji su prema njihovoj procjeni prošli provjere.

"Listu smo proslijedili Ministarstvu, nakon čega je starješina organa trebalo da donese odluku u roku od 30 dana", nezvanično je saopšteno iz Uprave.

Nezvanični izvori "Vijesti" iz tog organa napominju da Zakon o državnim službenicima i namještenicima ne poznaje poništenje konkursa ukoliko starješina organa, koji je oglasio potrebu za zaposlenim nije u roku donio odluku.

"Starješina organa mora sa liste kandidata odabrati jednog. Zbog toga Zakon i prepoznaje institut probnog rada od godinu dana. Tek nakon isteka tog roka, a ukoliko se tokom postupka praćenja i ocjenjivanja probnog rada ustanovi da zaposleni nije ispunio kriterijume, prestaje mu radni odnos po sili zakona", precizirali su iz Uprave.

“Vijesti” su poslale pitanja Ministarstvu finansija i između ostalog pitale zašto su probijeni rokovi, na šta je odgovoreno da je postupak za izbor kandidata u toku.

“Javni konkurs za izbor pomoćnika direktora Poreske uprave za sektor poreske policije objavljen je dana 7. jula 2014. godine. Uprava za kadrove je sačinila listu kandidata, koji ispunjavaju uslove navedenog konkursa nakon čega je izvršena provjera sposobnosti kandidata za vršenje poslova navedenog radnog mjesta”, saopštila je Marija Goranović iz ministarstva finansija.

U odgovoru je navedeno i da je 6. oktobra 2014. godine utvrđena lista za izbor kandidata po javnom konkursu.

“Postupak donošenja odluke o izboru kandidata je u toku i ista će biti dostavljena organu za upravljanje kadrovima u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima”, saopštila je Goranović.

Da je Zakon o državnim službenicima i namještenicima u slučaju konkursa za šefa poreske policije prekršen, može se vidjeti i u članu 158.

Taj član glasi: “Novčanom kaznom od 30 do 2.000 eura kazniće se za prekršaj odgovorno lice u državnom organu - starješina državnog organa (ministar), ako ne donese odluku o izboru kandidata i ne dostavi je organu za upravljanje kadrovima u roku od 30 dana od dana prijema liste za izbor.

Novoizabrani šef poreske policije rukovodi poslovima usmjerenim na suzbijanje sive ekonomije i poreskih utaja.

Takođe, zadužen je i za koordinaciju aktivnosti sa drugim državnim organima na polju sprečavanja pranja novca, organizovanog kriminala, korupcije, krivičnih djela protiv platnog prometa...

Prigovori na zapisnik sa intervjua, odustajanje kandidata

Iz Ministarstva finansija saopšteno je ranije “Vijestima” da je jedan od četvoro kandidata podnio prigovor na zapisnik sa intervjua za šefa poreske policije.

Kandidat se žalio jer, prema njegovim tvrdnjama, u zapisniku nije upisano sve što je tokom intervjua saopštio.

“Postoji obaveza za postupanje po navedenom prigovoru. Kako se strukturirani intervju sprovodi od strane Uprave za kadrove, to je u nadležnosti iste da odluči na koji način će se rješavati po prigovoru”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija sredinom oktobra prošle godine.

Iz Uprave za kadrove izjasnili su se u vezi sa tim prigovorom.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, dogodio se i slučaj da jedan od kandidata odustane od borbe za poziciju šefa poreske policije jer je dobio zaposlenje na jednoj rukovodećoj poziciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Bonus video: