Žugić za načelnika katastra postavio pomoćnika direktora Uprave za nekretnine

Femić nije naklonjen DPS-u, pa je ministrova računica u najmanju ruku čudna
589 pregleda 14 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radoje Žugić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.09.2014. 20:07h

Ministar finansija Radoje Žugić preskočio je direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i postavio njegovog pomoćnika Predraga Femića za direktora podgoričkog katastra.

Femić, koji je do sada bio načelnik za granicu pri Upravi za nekretnine, je postavljen na to mjesto krajem juna, saznaju "Vijesti".

Ministar se pozvao na član 45 Zakona o državnoj upravi, u kome se navodi da "pomoćnika starješine organa uprave postavlja ministar".

Prema nezvaničnim informacijama oglas za to mjesto je bio raspisan i procedura poštovana, što je potvrđeno i u odgovorima Ministarstva finansija.

Uprava za nekretnine se međutim žalila na to rješenje, navodeći da je taj član zakona pogrešno protumačen.

U objašnjenju Ministarstva se citira i član 49 Zakona o državnoj upravi u kome piše da "odluku o zapošljavanju donosi ministar, odnosno starješina organa uprave".

Kako je "Vijestima" nezvanično objašnjeno, po tim odredbama se imenuje direktor Uprave koji zatim bira rukovodioce ispostava, uključujući i Područnu jedinicu Podgorica.

Drugostepeni organ u Ministarstvu finansija je odbio žalbu, pa je sljedeća instanca Upravni sud.

Femić nije naklonjen partiji Mila Đukanovića, pa je ministrova računica u najmanjuruku čudna, jer se na važne pozicije postavljaju samo partijski lojalni kadrovi

Direktor Uprave Dragan Kovačević je funkcioner SDP-a, dok je Žugić u DPS-u.

Međutim, Femić nije naklonjen partiji Mila Đukanovića, pa je ministrova računica u najmanju ruku čudna, jer se na važne pozicije postavljaju samo partijski lojalni kadrovi.

Kovačević, koji juče nije bio dostupan za komentar, ranije je smijenio načelnike nekoliko katastara zbog lošeg rada, među kojima i šefa najveće područne jedinice Podgorica, Duška Vojinovića, koji je godinama pokrivao tu funkciju i važio za kadar lojalan gradonačelniku Miomiru Mugoši.

Nakon njegove smjene DPS je izgubio kontrolu u veoma važnom katastru. Vojinović je razriješen početkom avgusta prošle godine, a na njegovo mjesto Kovačević je tada postavio njegovog pomoćnika Slavka Simovića.

Femić najbolje ocijenjen

"Uprava za kadrove je za potrebe Ministarstva finansija, odnosno Uprave za nekretnine kao organa u sastavu, dana 21.03. 2014. godine raspisala interni oglas za popunjavanje radnog mjesta, načelnik u Upravi za nekretnine Područna jedinica Podgorica". Nakon sprovedene obavezne procedure, definisane Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, a na osnovu rang liste Uprave za kadrove od 02.06.2014, saglasno članu 45 citiranog zakona i članu 49 Zakona o državnoj upravi, ministar finansija je donio Odluku o izboru državnog službenika 23.06.2014, kojom je Predrag Femić izabran za navedeno radno mjesto, kao najbolje ocijenjeni kandidat," navodi se u odgovoru Ministarstva finansija.

Oni nijesu odgovorili na pitanje da li je ministar nezadovoljan radom direktora kad je postavio načelnika podgoričkog katastra, iako je to Kovačevićev posao.

Bonus video: