Zukorlić političar, Kujević v.d. muftija

Kujević je iz Islamske zajednice u Crnoj Gori izopšten 2014. godine zbog svoje bliskosti sa Zukorlićem
260 pregleda 0 komentar(a)
Abdurahman Kujević, Foto: Jadranka Ćetković
Abdurahman Kujević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 08.03.2016. 15:34h

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, koja se nalazi u okviru rijaseta Bosne i Hercegovine, imenovao je juče hafiza Abdurahmana Kujevića iz Rožaja za novog sandžačkog muftiju.

Kujević će na tom mjestu zamijeniti Muamera Zukorlića koji je funkciju muftije stavio u mirovanje zbog poziva Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka da bude nosilac liste na predstojećim izborima u Srbiji.

Zukorlić je bio sandžački muftija posljednje 23 godine, a imenovanjem Kujevića na tom mjestu će se prvi put naći imam iz Crne Gore. Kujević će funkciju v. d. obavljati u sjedištu muftijstva sandžačkog u Rožajama koje se nalazi u sklopu nove zgrade Medrese „Gazi Isa-beg“.

“Motivacija je da smo u prošlosti napravili jako dobar sistem Islamske zajednice i mogu kazati da vjera i muslimani više nisu ugroženi sa te strane. Obrazovno odgojni sistem nam je stabilan, kao i kulturni sistem, koji nam je pozitivan. Ono što smatramo da ugrožava Bošnjake na ovom prostoru je politički sektor i sa te strane smo jako ugroženi. Moralna i opštecivilizacijska obaveza mi je da opće iskustvo i znanje i ono što mi je Alah dao da stavim na raspolaganje narodu”, kazao je Zukorlić u obrazloženju privremenog odstupanja sa pozicije muftije sandžačkog.

Kujević je obavljao funkciju pomoćnika muftije sandžačkog za južni Sandžak. Iz Islamske zajednice u Crnoj Gori je izopšten 2014. godine zbog svoje bliskosti sa Zukorlićem, ali je uprkos tome ostao omiljen u narodu. Na molitvama koje je predvodio u različitim džamijama u Crnoj Gori prisustvovalo je po više stotina ljudi, čak i kad je to podrazumijevalo da će klanjanje (vjerski obred) obavljati ispred vjerskog objekta. Tribine i predavanja koja je organizovao na sjeveru države uvijek su okupljali veliki broj njegovih sljedbenika.

Bonus video: