Župljani sjutra „renoviraju” put

Kako su naveli u oglasu koji je objavljen, kako pojašnjavaju, na dan omladinskih radnih akcija kada je hiljade Župljana svake godine svojim rukama izgrađivalo pruge i puteve u bivšoj Jugoslaviji, “rekonstrukciju puta” počeće u Liverovićima, na mjestu koje prijeti da se obruši, zatim slijedi most Krstovača, čija “sanacija je do sada više puta pokušavana”
473 pregleda 0 komentar(a)
Plakat za “radove” u Župi
Plakat za “radove” u Župi
Ažurirano: 02.04.2019. 18:48h

Nezadovoljni zbog toga što nikako ne počinje rekonstrukcija glavne saobraćajnice od Nikšića prema Župi, mještani te mjesne zajednice (MZ) će simbolično sami početi rekonstrukciju puta 3. aprila.

„Biće to jedna vrsta performansa zbog odnosa državnih institucija i investitora prema Župi. Želimo da upoznamo građane Crne Gore na odnos prema Župi, prije svega prema infrastrukturi koja je uništena prevashodno zbog višedecenijske eksploatacije rude“, kazao je predsjednik MZ Dragoljub Radulović.

Kako su naveli u oglasu koji je objavljen, kako pojašnjavaju, na dan omladinskih radnih akcija kada je hiljade Župljana svake godine svojim rukama izgrađivalo pruge i puteve u bivšoj Jugoslaviji, “rekonstrukciju puta” počeće u Liverovićima, na mjestu koje prijeti da se obruši, zatim slijedi most Krstovača, čija “sanacija je do sada više puta pokušavana”.

“Investitor ovog zahtjevnog posla su građani Župe. Posmatrači će biti Vlada Crne Gore, Opština Nikšić i firma koja najviše koristi ovaj putni pravac, “Uniprom Metali”. Tokom izvođenja radova saobraćaj će biti dozvoljen samo automobilima, dok će kamioni saobraćati alternativnim putnim pravcem Štitovo-Kutsko brdo-Risji do-Nikšić”, piše u oglasu.

Radulović podsjeća da je inspekcijskim nalazom od prije godinu i po konstatovano da ta saobraćajnica predstavlja opasnost po učesnike u saobraćaju, kao i da je sada u “višestruko gorem stanju nego što je bila kada je pomenuti nalaz obavljen”.

“Prije desetak dana smo od Sekretarijata za komunalne poslove tražili da urade stručan nalaz zašto je saobraćajnica u takvom stanju, ali nam još nijesu odgovorili. Ispod glavne saobraćajnice je postavljena vodovodna mreža, bez saniranja oštećenja asfaltnog zastora. Opština ima novca da u prvoj fazi sanira samo dva kilometra, a ostali ne žele da učestvuju u sanaciji“, kazao je predsjednik MZ.

U građanskoj radnoj akciji, kako je objasnio, željeli su da učestvuju i pojedini privatnici i dođu sa raspoloživom mehanizacijom, ali nijesu željeli da ih dovode u neprijatnu situaciju zbog čega su pozvali Župljane da ponesu krampe i lopate i pokažu kako su njihovi preci pravili puteve.

Bonus video: