Zvanični podaci demantuju ministra: Numanović ipak punio džepove

Ministar finansija Radoje Žugić lično odobrava ko smije da dobije nagradu na platu
63 pregleda 18 komentar(a)
Vlada, Suad Numanović, Foto: Zoran Đurić
Vlada, Suad Numanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.07.2013. 20:14h

Iako ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović tvrdi da prošle godine nije dobijao bonuse na platu dok je bio na čelu resora za rad i socijalno staranje, zvanični podaci do koji su došle „Vijesti“ pokazuju drugačije. I Numanović, ali i neke druge njegove kolege primali su prošle godine stimulanse na platu, a ta praksa je nastavljena i prethodnih mjeseci.

Naime, ministar finansija Radoje Žugić lično odobrava ko smije da dobije više na platu, a to nijesu samo ministri već i njihovi bliski saradnici, za koje oni procijene da su zaslužili nagradu.

Prema zvaničnom dokumentu Ministarstva rada, koji je „Vijestima“ dostavio Centar za građansko obrazovanje, Numanović je lani na ime plate zaradio 8.035 eura.

U rubrici ostale naknade, piše da je ministar na ime bonusa od Vlade i članstva u Savjetu za brigu o licima sa invaliditetom u 2012. primio 16,272 eura. Mjesečno je dobijao 926 eura na ime bonusa i 430 eura za ono što mu je već bilo u opisu posla, briga za lica sa invaliditetom.

Prema tim podacima, koje je CGO dostavio njegov naslednik Predrag Bošković, Numanović je mjesečno ukupno primao mnogo više od 1. 305 eura, kao što je prijavio Komisiji za konflikt interesa i naveo u reagovanju na istraživanje CGO.

Ministarstvo finansija nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” o tome kako se i dalje djele nagrade

Ministarstvo finansija nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” o tome kako se i dalje djele nagrade, ako je proglašena apsolutna štednja. Iz Numanovićevog resora međutim i dalje tvrde da nije bilo bonusa.

Zamoljeni da objasne kako na dokumentu Ministarstva rada piše da je Numanović dok je pokrivao taj resor lani dobijao mjesečno po 926 eura na platu, iz kabineta Ministarstva za ljudska prava su napisali:

“Bonusi, koji su predstavljali posebnu naknadu ministrima, zavisno od njihovog pojedinačnog doprinosa u realizaciji programskih ciljeva Vlade, ukinuti su Odlukom o prestanku važenja Odluke o kriterijumima za utvrđivanje posebne naknade članovima Vlade. Prema podacima Ministarstva finansija, od tog perioda, bonusi ministrima nijesu isplaćivani,” tvrdi se.

Međutim, koordinator CGO Vladimir Vučković podsjeća da su činjenice neumoljive:

“Numanović može samo da negira zvanični dokument Ministarstva rada i socijalnog staranja, a ne istraživanje CGO, koje se zasniva na njemu. CGO poziva Ministarstvo da se javno izjasni koji su podaci tačni - oni koje je dostavilo CGO-u, koje prilažemo u ovom reagovanju ili oni koje navodi Numanović,”

CGO je 3. juna 2013, u okviru istraživanja "Koliko su rukovodioci u organima državne uprave zaradili u 2012?" tražio i od Ministarstva rada i socijalnog staranja podatke o tome koliko su rukovodioci imali neto zarade u 2012. Takođe je zatražen i spisak svih drugih nadoknada za ista lica u 2012.godini, po bilo kojoj osnovi u neto iznosima .

Dokument Ministarstva rada

Ministri su dobijali stimulanse od januara 2010. do oktobra 2011, kada su oni zvanično ukinuti zbog krize. Prethodno su bonsi bili od 900 do 960 eura.

Ministarstvo odbrane: Nije zarada, nego naknada

Ministarstva odbrane objasnilo je podatke o visokim zaradama svojih službenika, koje je takođe ranije objavio CGO:

“Nadi Ulićević, tadašnjem sekretaru Ministarstva, Rajku Novićeviću i Rifetu Kosovcu, pomoćnicima ministra odbrane od 19.4.2011. do 30.9.2012. nije isplaćen dio zarade po osnovu pristupa, obrade i korišćenja tajnih podataka. Razlika zarade po ovom osnovu im je isplaćena uz zarade za jun i oktobar mjesec 2012. To znači da iznosi prikazani u navedenom tekstu kao zarada imenovanih za navedene mjesece, obuhvataju njihovu zaradu i razliku manje isplaćene zarade za više od 17 mjeseci,” piše u reagovanju Ministarstva odbrane.

Pričaju o štednji, a povećavaju primanja

Podaci do kojih je CGO došao ukazuju na neravnomjernost zarada i drugih naknada rukovodilaca organa državne uprave, čak i kad su u istom rangu, velike oscilalacije koje teško mogu imati objektivno utemeljenje.

Stiče se utisak da su tamo gdje je postojao prostor rukovodioci maksimalno koristili mogućnosti da sebi uvećaju primanja, i da u tome nije bilo jasnih kriterijuma niti štedljivosti, posebno kada se radi recimo o onim organima koji se sami stalno pozivaju na ograničenja budžeta.

Recimo, činjenica da je resorni ministar za rad i socijalno staranje u 2012. mjesečno prihodovao na osnovu plate i naknada 2 072, 41 eura, što ga čini jednim od rekordera među ministrima, svakako nije dobra poruka onim našim građanima koji od socijalnih davanja, u istom period, petočlanu porodicu moraju izdržavati od 120,70 eura, i to zahtijeva objašnjenje javnosti, poručio je koordinator CGO Vladimir Vučković.

Bonus video: