Zvaničnici dobijali skulpture, posude, ali i krstove

Ministar vanjskih poslova, ambasadorka u Skoplju i gradonačelnik Cetinja prijavili poklone Agenciji za sprečavanje korupcije
2348 pregleda 0 komentar(a)
Darmanović sa turskim kolegom Čavušogluom, Foto: Beta/AP
Darmanović sa turskim kolegom Čavušogluom, Foto: Beta/AP

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović dobio je prošle godine šest poklona, stoji u dokumentu koji je Ministarstvo vanjskih poslova dostavilo Agenciji za sprečavanje korupcije.

Od ministra vanjskih poslova Gruzije Mihaila Džanelidzea dobio je malu bronzanu skulpturu u obliku gruzijskog slova “A”, a od turskog Mevluta Čavušoglua malu srebrnu posudu.

Predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Karim Derviši uručio je crnogorskom ministru plaketu Parlamenta Egipta, a od šefa Odbora za evropske poslove Sabora Domagoja Miloševića dobio je medaljon.

Ambasador Indonezije Mohamed Čandra Vidje Judo uručio mu je prošle godine sliku, srebrni rad – Gatotkaca, a srebrni tanjir uručila mu je potpredsjednica skupštine Bugarske Ilijana Iotova.

Vrijednost svih šest darova je po 50 eura i oni spadaju u državnu svojinu.

Tri poklona prijavila je ambasadorka u Sjevernoj Makedniji Marija Petrović.

Od gradonačelnika Skoplja Petra Šilegova je prijavila da je dobila broš - makedonsku peperutku, čija je vrijednosti procijenjena na 20 eura, od predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića privjesak - krst Sv. Jovana Vladimira koji je procijenjen na 30 eura, a od gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana medaljon sa likom kralja Nikole I Petrovića, vrijednosti 40 eura.

Sva tri poklona spadaju u ličnu svojinu ambasadorke, navodi se u dokumentu.

Sam gradonačelnik Cetinja je prošle godine dobio osam poklona, od kojih su sedam protokolarni, a osmi spada u prigodne.

On je stigao od dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnana Čirgića. On mu je uručio 150 eura vrijednu bibliografiju „Njegoš u V tomova”, “Istorija crnogorske književnosti”, “Pravopis i gramatika crnogorskog jezika” i “Cetinjski filološki dani I“.

Kašćelan je, takođe, od gradonačelnika Zagreba Milana Bandića dobio 60 eura vrijednu staklenu figuru sa umetnutim grbom hrvatske prijestonice.

Grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos uručio mu je 70 eura vrijedni ukrasni tanjir sa posvetom, a slovenački Borut Paho 80 eura vrijednu ručno rađenu zdjelu.

U dokumentu se navodi da je od Dragana Kostića, izvršnog direktora Slobodne zone Pirot, dobio naprsni krst vrijedan 60 eura. U oktobru je dobio tri poklona – od predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića monografiju „Barski ljetopis – prvih 30 godina“ vrijednu 50 eura, od predsjednika gruzijskog parlamenta Arčila Talakvadžija srebrnjak iste vrijedsnoti. Krajem istog mjeseca od direktorice OŠ „Njegoš“ Novke Milošević dobio je monografiju „Dimitrije ART“ vrijednu 70 eura.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih.

Protokolarnim poklonom smatra se poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete. Ukoliko se utvrdi da je prigodni poklon veće vrijednosti, on se predaje na raspolaganje organu vlasti u kojem javni funkcioner vrši funkciju i postaje državna, odnosno imovina opštine.

Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura. Protokolarni pokloni, bez obzira na njihovu vrijednost, postaju svojina države, odnosno opštine. Institucije su dužne da do kraja marta dostave Agenciji izvod iz evidencije poklona primljenih prošle godine, u suprotnom slijedi mu novačana kazna od 1.000 do 20.000 eura.

Bonus video: