Država i dalje većinski vlasnik svega

Prema elaboratu, jedno društvo preuzeće gazdovanje hotelima „Svetio Stefan“ i „Vila Miločer“, a drugo petrovačkim „Palasom“ i Castellastvom“ i turističkim naseljem Slovenska plaža“ i hotelima „Aleksandar“ i „Mogren“ u Budvi, potvrđeno je „Vijestima“
298 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.10.2018. 16:10h

Bord direktora Hotelske grupe „Budvanska rivijera“ usvojio je elaborat o restrukturiranju kompanije po kome će biti formirana dva društva sa preslikanom sadašnjom vlasničkom strukturom.

To je praktično posljednji korak pred privatizaciju najveće hotelske kompanije u većinskom državnom vlasništvu.

Prema elaboratu, jedno društvo preuzeće gazdovanje hotelima „Svetio Stefan“ i „Vila Miločer“, a drugo petrovačkim „Palasom“ i Castellastvom“ i turističkim naseljem Slovenska plaža“ i hotelima „Aleksandar“ i „Mogren“ u Budvi, potvrđeno je „Vijestima“.

Prema nezvaničnim saznanjima, Bord direktora na čijem je čelu Saša Radović razmatrao je elaborat beogradske kancelarije „Ernst&Young“ u kome su razrađena dva modela podjele hotelske grupe.

Polazna osnova bila je nova procjena HG „Budvanska rivijera“ koju je uradio „PricewaterhouseCoopers Beograd“, na koju je pozitivno mišljenje dao i eksterni revizor „KPMG Podgorica“.

Prvi razmatrani model je po metodi neproporcionalne raspodjele, gdje bi država, nakon izdvajanja „Svetog Stefana“ i „Vile Miločer“ u posebno preduzeće u stoprocentnom njenom vlasništvu, pala na 39 odsto vlasništva preostale imovine, odnosno izgubila većinski paket.

Prema saznanima „Vijesti“, „Ernst&Young“ je taj model označio kao “privatizaciju prije privatizacije” i zaključio da je u suprotnosti sa Zakonom o privrednim društvima, Zakonom o privatizaciji i važećom odlukom o Planu privatizacije za 2018.

Odbor direktora je zaključio da je restrukturiranje društva uz osnivanje novog po proporcionalnom modelu - jedini od razmatranih modela koji je u skladu sa važećim propisima.

Model koji je prihvaćem podrazumijeva izdvajanje „Svetog Stefana“ i „Miločera“ u novo društvo uz preslikanu vlasničku strukturu, čime bi se stvorile pretpostavke za raspisivanje tendera za prodaju državnog paketa akcija društvu koje je preostalo nakon izdvajanja dva hotela.

Većinski vlasnik „Budvanske rivijere“ je država - Vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje imaju oko 58 odsto akcija.

Oko 15,23 odsto udjela pripada „AIK banci“ iz Beograda, biznismena Miodraga Kostića, a isto toliko i firmama „Strateks grupe“ američkog biznismena Nila Emilfarba.

Usvojeni model o kome treba prvo da se izjasni Savjet za privatizaciju, a potom i Skupština akcionara „Budvanske rivijere“, predviđa da odnos države i Kostića i Emilfarba praktično ostaje isti u oba društva.

Vrijednost imovine najveće državne hotelske kompanije procijenjena je na 209 miliona eura.

„Budvanska rivijera“ upravlja sa pet hotela – „Palas“ (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), „Slovenska plaža“ u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), „Aleksandar“ u Budvi (četiri zvjezdice, 187), „Castellastva Petrovac“ (četiri zvjezdice, 185) i „Mogren“ u Budvi (tri plus zvjezdice, 49).

Trenutno se završava papirologija u vezi sa tim da se hotel „Mogren“ rekonstruiše i dogradi i potom dobije pet zvjezdica

U svom sastavu ima i hotele „Sveti Stefan“ i vilu „Miločer“ koji su od januara 2007. pod višedecenijskim zakupom firme „Adriatic Properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa, a pod menadžmetom svjetskog hotelskog brenda „Aman Resorts“.

Lani prihodovali 21 milion, 11 odsto više nego 2016.

HP „Budvanska rivijera“ ostvarila je prošle godine rekordan prihod od nešto više od 21 milion eura, što je za 11 odsto više nego 2016.

Prosječna plata stalno zaposlenih u kompaniji iznosi 722 eura i znatno je iznad prosjeka zarada u hotelskoj industriji.

Nadavno završenom adaptacijom i rekonstrukcijom hotela „Mogren“, u šta je uloženo 1,5 miliona eura, „Budvanska rivijera“ je zaokružila desetogodišnji investicioni ciklus tokom koga je u renoviranje pet hotela uloženo više od 40 miliona eura.

Bonus video: