Drži li opcija za privatno surfovanje zaista vaše podatke privatnima

Internet Service Providers (ISP) i vaš nadređeni ili vaš administrator računara, imaće uvid u sve vaše aktivnosti
61 pregleda 1 komentar(a)
Anonimni način rada, internet, privatnost, Foto: Screenshot (Google Chrome)
Anonimni način rada, internet, privatnost, Foto: Screenshot (Google Chrome)
Ažurirano: 15.03.2016. 21:37h

Moderni internet preglednici nude mogućnost „privatnog surfovanja“, koji ne ostavlja tragove i vrlo je koristan alat za sve one koji dijele svoj računar s jednom ili više osoba. No, svi koji misle da im ova mogućnost nudi potpunu privatnost, varaju se i bolje je da se informišu o punoj istini.

Istina jeste da istorija "surfovanja" neće biti zabilježena onome ko sjedne za računar nakon vas i pokuša naći šta ste radili, ali to ne znači da vam je privatnost osigurana generalno. Upravo to je najveća zabluda po pitanju "privatnog surfovanja", a jako se malo prostora toj temi daje.

Na primjer, sve što preuzimate na Internetu neće se sakriti, biće dostupno i vidjeće se ukoliko ručno to ne uklonite. Takođe, sve vaše zabilješke će biti vidljive, kao i "bookmarks". Nije ni to sve, Internet Service Providers (ISP) i vaš nadređeni ili vaš administrator računara, imaće uvid u sve vaše aktivnosti. Dakle, "privatno surfovanje" zapravo je najsigurnije kod kuće, ako je stvar u prikrivanju onoga što činite od vama bliskih i poznatih osoba.

Nije ni to sve, web stranice i aplikacije će vas prepoznati dok se vratite koristiti ih, što znači i da "treća strana" bilježi vašu aktivnost nezavisno od toga jeste li namjestili privatne opcije ili nijeste. Kao što možete iz ovoga zaključiti, vaši će podaci svejedno bezbrižno ići prema svima onima kao Amazon, Facebook ili Google, koji koriste sve što radite kako bi bolje poslovali s oglašivačima.

Ako ste pomislili da je ovo sve, nije, Gizmodo se odlučio istražiti cijelu priču još i dalje pa otkriva da čak i ekstenzije vašeg internet preglednika prate šta radite dok mislite da ste u privatnom načinu rada, a to znači da samim time ni ne poštuju ono što ste kroz isti taj internet preglednik namjestili takav način rada.

Za kraj, lozinke i korisnički računi se takođe pamte ukoliko imate aktivirane "keylogger" aplikacije. Stoga, i kad koristite privatni način rada, nemojte se baš previše zanositi i misliti da ste sigurni od svih od kojih želite biti sigurni.

Bonus video: