Dubina šare gume mora da bude najmanje 3 mm

Guma sa šarom od 1,6 mm ne pruža bezbjednost po kiši...
937 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2014. 19:24h

Ljeto je pri kraju, ali sezona ljetnjih pneumatika traje čak do 1. novembra. Iako mislite da je neracionalno sada razmišljati o zamjeni istrošenih guma, jer do montaže zimskih ima samo još dva mjeseca, samo jedan dan vožnje po jakoj kiši će da bude dovoljan da promijenite mišljenje.

Dubina šare, to jest profila gume je po mokrom kolovozu od odlučujućeg značaja za ostvarivanje kontakta automobila sa podlogom. I dok ćete pred zakonom da budete ispravni ako je dubina šare na vašim pneumaticima 1,6 mm, testiranja su pokazala da vam ona neće donijeti i bezbjednost u kišnim uslovima.

"Praktičnim testiranjima dokazano je da se kod dva vozila koja koče sa brzine od 110 km/h, vozilo koje je na gumama sa dubinom šare od 1,6 mm i dalje kreće brzinom od 70 km/h u trenutku kada se vozilo sa dubinom šare od 3 mm već zaustavilo", kaže Aleksandar Vujačić, direktor centra za prodaju i vulkaniziranje pneumatika "Vujačić Company".

Takođe, najnoviji test švajcarskog magazina Auto ilustriert pokazao je da pri kočenju sa brzine od 80 km/h, čak i guma sa šarom od 2,6 mm u kočenju znatno zaostaje u odnosu na novi pneumatik, da ne pominjemo upravljivost.

Dakle, dubina od 1,6 mm nije dovoljna da pruži bezbjednost u kišnim uslovima. Aleksandar Vujačić

"U principu, 3 mm je minimum dubina šare gume sa kojom biste mogli da vozite po kiši relativno bezbjedno, a bilo bi poželjno da bude 4 ili više", kaže Vujačić.

Kako da izmjerimo koliko je duboka šara na gumama našeg automobila?

Osim indikatora koji postoje u središnjem kanalu samog pneumatika, koji su često obilježeni znakom kišne kapi, postoji i jedan lakši način. Dovoljno je da uzmete novčić od jednog eura i da ga postavite u centralni uzdužni kanal gume, na najdubljem dijelu šare. Ako pri tom šara ne pokriva zlatni obod novčića, guma je zrela za zamjenu.

Opasnost prijeti od duboke vode

Evo i par savjeta za vožnju u kišnim uslovima. Obratite pažnju na uzdužne usjeke gdje se zadržava voda koji lako mogu da vam promijene pravac kretanja.

Pored toga treba se čuvati mjesta na putevima gdje je put kompletno prekriven velikom količinom vode, jer čak ni nova guma pri većoj brzini u tim uslovima neće moći da održi kontakt sa podlogom.

I na kraju, tvrdnja da je prva kiša najopasnija iako je samo ovlažila kolovoz je i te kako osnovana. Tada se voda pomiješa sa masnoćom i prljavštinom na asfaltu, i stvara vrlo klizavu podlogu.

Galerija

Bonus video: