Đukanović: Antifašizam je temelj današnje Crne Gore

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, čestitao SUBNORU obilježavanje jubileja, 70 godina od osnivanja, i izrazio uvjerenje u nastavak saradnje države sa boračkom organizacijom na temeljima svijetle crnogorske antifašističke tradicije
197 pregleda 2 komentar(a)
Milo Đukanović, SUBNOR, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović, SUBNOR, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 09.11.2018. 18:03h

Antifašizam je temelj današnje Crne Gore, kojim se ona ponosi u svjetskoj zajednici, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, primio delegaciju Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore na čelu sa predsjednikom Zuvdijom Hodžićem.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, čestitao SUBNORU obilježavanje jubileja, 70 godina od osnivanja, i izrazio uvjerenje u nastavak saradnje države sa boračkom organizacijom na temeljima svijetle crnogorske antifašističke tradicije.

On je ukazao na značajnu ulogu SUBNOR-a i Antifašista u svim prelomnim momentima novije istorije Crne Gore, posebno u procesu obnove nezavisnosti i očuvanju građanskog duha države.

„Đukanović je naglasio da je antifašizam temelj i današnje Crne Gore „kojim se ponosimo u svjetskoj zajednici i kojem smo istinski posvećeni i istrajni u odbrani njegovih vrijednosti“.

„Takva tradicija obavezuje nas da slobodarske ideje prenosimo i na mlađe generacije, u cilju ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja“, istakao je Đukanović.

On je kazao da je to i nadalje jedna od važnih uloga SUBNOR-a koji, zahvaljujući tradiciji i aktivnostima, ima vidan ugled u crnogorskom društvu.

Delegacija SUBNOR-a je izrazila očekivanja da se posebnim zakonon riješi položaj i uloga te organizacije.

„Takođe, ukazali su na potrebu istrajnosti državnih organa u odlučnom stavu da se riješe pitanja crkve i crkvene imovine, ali i uklanjanje crkve sa Rumije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su borci i antifašisti osudili događaje vezane za 1918. godinu kojima se veliča nelegitimna Podgorička skupština i njene odluke koje su dovele do ukidanja crnogorske državnosti.

Galerija

Bonus video: