Đukanović: Nema alternative multikulturalizmu i Ujedinjenim nacijama

"Poučeni iskustvom bliske prošlosti, kada smo bili dom i sigurna luka desetinama hiljada izbjeglica, dali smo značajan doprinos i bili najglasniji akter regiona u usaglašavanju globalnog dogovora za izbjeglice u Ženevi, za šta je Visoki komesar javno pohvalio i izdvojio Crnu Goru", rekao je Đukanović
315 pregleda 11 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 26.10.2018. 13:06h

Crna Gora dijeli viziju Ujedinjenih nacija, ne samo deklarativno već istinski posvećeno, poručio je predsjednik Milo Đukanović.

"Saradnja Crne Gore i Ujedinjenih nacija traje mnogo duže od njenog prijema u punopravno članstvo. Tragovi prvih komunikacija, i to sa najviših nivoa, datiraju još iz perioda začetaka Lige naroda. Naše odnose je uvijek krasilo međusobno uvažavanje i razumijevanje da sve što zajedno radimo mora biti na liniji daljeg napretka i demokratizacije društva", kazao je Đukanović na proslavi povodom Dana UN.

Đukanović je bio domaćin prijema povodom ove proslave u Vladinom domu na Cetinju kojom je obilježeno i 70 godina od Povelje UN o ljudskim pravima.

Predsjednik je, između ostalog, kazao da Crna Gora blagovremeno reaguje kada je u pitanju politika UN.

"Među prvima smo donijeli Nacionalnu strategiju održivog razvoja, i ratifikovali Pariski klimatski sporazum. Crna Gora je jedna od svega tridesetak zemalja članica UN koje redovno izvještavaju o implementaciji ključnih konvencija iz oblasti ljudskih prava", kazao je Đukanović na Cetinju.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je dobijala pohvale zbog svojih djela.

"Poučeni iskustvom bliske prošlosti, kada smo bili dom i sigurna luka desetinama hiljada izbjeglica, dali smo značajan doprinos i bili najglasniji akter regiona u usaglašavanju globalnog dogovora za izbjeglice u Ženevi, za šta je Visoki komesar javno pohvalio i izdvojio Crnu Goru", rekao je Đukanović.

On je istakao da nema alternative multikulturalizmu i Ujedinjenim nacijama kao njegovom stožeru, navodeći da Crna Gora tome ostaje privržena.

Stalna koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni kazala je na prijemu da je saradnja sa Crnom Gorom na polju ljudskih prava bila dobra.

"Od kako je Crna Gora postala zemlja članica UN 2006, njena saradnja sa sistemom UN za ljudska prava bila je veoma dobra. Država je ratifikovala gotovo sve međunarodne instrumente za ljudska prava i djelovala kao punopravna članica Savjeta za ljudska prava," kazala je Mekluni.

Naglasila je da zemlje članice moraju staviti naglasak na zaštiti ljudskih prava.

Ona je zatim istakla doprinos Elenor Ruzvelt, koja je kazala da univerzalna ljudska prava počinju u malim mjestima.

Dodala je da u Crnoj Gori taj sentiment najbolje oslikavaju ideje i vrijednosti čojstva i junaštva.

Mekluni je na kraju pozvala sve pojedince da budu hrabri i stanu u zaštitu ljudskih prava.

"Zauzmite se za one čija su prava prekršena - susjeda koji proživljava porodično nasilje, školarca ili osobu sa invaliditetom koji je na meti siledžija, novinara koji radi svoj posao, ili prijatelja iz LGBTI zajednice koji je napadnut zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta", navela je ona.

Među zvanicama na prijemu u Vladinom domu na Cetinju bili su predsjednik Skupštine Ivan Brajović, ministarke Sanja Damjanović i Marija Vučinović, poslanica Marija Ćatović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, gradonačelnici Podgorice i Cetinja Ivan Vuković i Aleksandar Kašćelan, predsjednici opština Ulcinj, Petnjica i Gusinje Ljoro Nrekić, Samir Agović i Anela Čekić, bivši premijer Igor Lukšić, bivša poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica i dr.

Galerija

Bonus video: