Đukanoviću plata bila 2.222, Markoviću 1.945 eura

Posljednjih pet godina zarade predsjednika Vlade porasle za 500 eura, potpredsjednicima i do 900
114 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.11.2018. 20:23h

Premijerova zarada je posljednjih pet godina porasla za 500 eura, dok su plate potpredsjednika Vlade Crne Gore veće 700, odnosno 900 eura. Plata predsjednika Vlade je bila najveća bila 2016. kada je tadašnji premijer Milo Đukanović zarađivao preko dvije hiljade eura mjesečno.

Prema podacima objavljenim na sajtu Generalnog sekretarijata Vlade, premijer Duško Marković je u septembru ove godine primio 1.945 eura, dok je pet godina ranije njegov prethodnik Đukanović zarađivao 1.470 eura mjesečno.

Rasle su i plate potpredsjednika Vlade, pa je primanje potpredsjednika za regionalni razvoj Rafeta Husovića sa 981 povećano na 1.600 eura.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin prima 1.650 eura, dok je Marković na istoj funkciji tokom 2013. godine dobijao 1.000 eura mjesečno.

Plata potpredsjednika za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutina Simovića je u septembru iznosila nepunih 1.900 eura, dok je Vujica Lazović na toj funkciji prije pet godina zarađivao oko 1.000 eura.

Prema podacima Generalnog sekretarijata članovi Vlade su najveće plate primali od marta 2016. godine, kada je Đukanović kao premijer primao 2.222 eura mjesečno.

Marković je, kao potpredsjednik, tada zarađivao dvije hiljade eura, a Lazović sto eura manje.

Oko 2.000 eura iznosile su i plate Husovića i Marije Vučinović, koja je u Vladi i tada pokrivala mjesto ministarke bez portfelja.

otpredsjedničko mjesto kratak period imala je i funkcionerka Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić, čija je plata tada iznosila oko dvije hiljade eura. Toliko je primao i vicepremijer u Vladi izbornog povjerenja Milorad Vujović.

Povećanje plata crnogorskim zvaničnicima uslijedilo je nakon što je parlament, početkom 2016. godine, podržao izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, na osnovu čega su državnim funkcionerima plate povećane za iznose od 800 do 1.000 eura.

Godinu kasnije Vlada je, kao dio mjera štednje, predložila nove izmjene Zakona kojima su zarade smanjene za osam odsto. Plate su tada smanjene članovima Vlade i njihovim savjetnicima, pred­sjed­ni­ku dr­ža­ve i parlamenta, kao i su­di­jama i državnim tu­ži­o­cima. Kao mjere štednje Vlada je tada ukinula i nadoknade za majke troje i više djece.

Prama podacima objavljenim na sajtu Generalnog sekretara u prethodnih pet godina porasle su i plate savjetnika premijera i potpredsjednika Vlade.

Primjera radi, šef kabineta aktelnog premijera Dragoljub Bulatović je u septembru primio 1.246 eura, dok je Rajko Kovačević na mjestu Đukanovićevog šefa kabineta primao 664 eura.

Tadašnji Đukanovićevi savjetnici Živko Andrijašević i Anđela Čelebić su prije pet godina dobijali 926 odnosno 618 eura.

U prethodnih pet godina plate su porasle i savjetnicima potpredsjednika Husovića koji su tokom 2013. godine primali oko 600 eura, dok njihova zarada sada iznosi oko hiljadu eura. Savjetničke plate bile su najveće tokom 2016. godine, kada je premijerov šef kabineta primao 1.528.

Generalni sekretarijat od nedavno objavljuje primanja članova premijerovog kabineta i vicepremijera, kao i zaposlenih u toj vladinoj službi. Podaci su od 2013. godine do septembra ove godine.

Od plata za partiju davali DPS i SDP, Husović i Vučinović ni centa

Članovi Vlade iz Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije jedini su redovno plaćali stranačke članarine iz plata. Prema podacima Generalnog sekretarijata, predsjednik DPS-a je za stranku izdvajao oko 36 eura, dok je Vujica Lazović, tada kao potpredsjednik SDP-a, plaćao 32 eura.

Tadašnji potpredsjednik Vlade Igor Lukšić je partiju pomagao sa 38 eura mjesečno, dok je Duško Marković izdvajao 33 eura. U to vrijeme Lukšić je bio potpredsjednik DPS-a, a Marković član Predsjedništva.

Posebnom odlukom o visini članarina, izabrani fukcioneri DPS-a na državnom i lokalnom nivou obavezni su da svakog mjeseca izdvoje tri odsto neto zarade. Odlukom je predviđeno i da funkcioneri koji predstavljaju partiju u upravnim odborima, savjetima ili bordovima direktora mjesečno moraju izdvajati sedam odsto zarade. Zakonom o finansiraju političkih subjeketa predviđeno je da partijske članarine ne smiju iznositi više od 10 odsto zarade.

Prema listama zarada, Husović nije odvajao za članarinu Bošnjačkoj stranci na čijem je čelu, kao ni predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović.Roćenu plata nešto manja od potpredsjedničke

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Milan Roćen je kao savjetnik premijera najveću platu primao tokom 2016. godine, kada mu je mjesečna zarada iznosila 1.887 eura. Roćen je tada zarađivao nepunih 200 eura manje od potpredsjednika Vlade. Prema istim podacima, Roćen je kao Đukanovićev savjetnik godinu ranije primao 795.

Aktuelni direktor Uprave policije Veselin Veljović je tokom 2015. primao 683 eura kao sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost, a potom 1.374 eura.

Bonus video: