Dva nova helikoptera prošla kontrolu u SAD: Uskoro stižu u Crnu Goru

Ekspertski tim Vojske Crne Gore sproveo tehničku inspekciju dva nova “Bella”
167 pregleda 7 komentar(a)
helikopter, Bell 412 EPI, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
helikopter, Bell 412 EPI, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 14.08.2018. 19:33h

Ekspertski tim, na čelu sa komandantom Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnikom Nenadom Pavlovićem, obavio je tehničku inspekciju dva nova helikoptera Bell 412 EPI, koji uskoro treba da stignu u Crnu Goru. Inspekcija je odrađena u američkoj državi Tenesi, u jednoj od fabričkih struktura Bella, a helikopteri su “pokazali izuzetne performanse i tehničko-manevarske mogućnosti”.

Kao i helikopter Bell 412 EP, koji je u aprilu stigao na podgorički vojni aerodrom, i preostala dva će dopremiti do Praga rasklopljene gdje će biti ponovo sklopljeni i doletjeti do Crne Gore. Tri Bellova helikoptera, od kojih je jedan korišćen a dva nova, predstavljaju značajnu investiciju u osavremenjivanju opreme Vojske Crne Gore. Ministarstvo je od kanadske privredne korporacije helikoptere kupilo za 30 miliona eura. U Ministarstvu odbrane se navodi da su sa Pavlovićem u Americi boravili i major Darko Pavlović, poručnik Aleksandar Simonović i stariji vodnik prve klase, Milan Nedić.

Iz ministarstva su ranije kazali da dolazak helikoptera označava novu fazu u razvoju Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, kao i da će oni biti korišćeni za odbranu Crne Gore, doprinos očuvanju mira u regionu i kao podrška civilnim institucijama u kriznim situacijama. Tokom procesa uvođenja u potpunu operativnu upotrebu koji traje tri do četiri godine, helikopteri će se koristiti za izvršavanje namjenskih zadataka.

“Pored ostalog, biće korišteni za traganje i spašavanje na kopnu i moru, medicinsku evakuaciju, gašenje požara, podršku policiji u protivterorističkoj borbi i obezbjeđenju državne granice, nadzor vazdušnog prostora i izviđanje, traganje i spašavanje na kopnu i moru, u sanaciji posljedica nastalih prirodno ili vještački izazvanim katastrofama”, kazali su iz ministarstva nakon što je u Crnu Goru dopremljen prvi helikopter.

Iz tog vladinog resora ranije su kazali da su četvorica pilota Vazduhoplovstva Crne Gore već završili obuku za helikoptere na Akademiji za obuku na “Bell” helikopterima u Fort Vortu (Fort Worth) u Teksasu.

Bonus video: