E-konsultacije kasne, uprava ne mari za mišljenje javnosti

Moderno IT rješenje za javne rasprave trebalo je da bude završeno početkom godine
254 pregleda 0 komentar(a)
e-savjetovanje, Foto: Printscreen
e-savjetovanje, Foto: Printscreen
Ažurirano: 17.07.2018. 18:54h

Iz nevladinog sektora negoduju, jer njena realizacija kasni, a iz Vlade tvrde da su tek nedavno ispunjeni i zakonski preduslovi za razvoj platforme e-savjetovanje (e-konsultacije), koja bi trebalo da omogući bolju saradnju države i civilnog sektora u javnim raspravama, te samim tim i kvalitetnija zakonska rješenja i druga akta. A i kad bude spremno, ni to, niti bilo koje drugo IT rješenje, kako navode iz Instituta alternativa (IA), neće riješiti suštinu problema - odnos uprave prema civilnom sektoru i građanima.

E-savjetovanje je portal koji u NVO sektoru čekaju kao “ozeblo sunce”, vjerujući da će riješiti probleme koje sada imaju učesnici u javnim raspravama - offline i na portalu eUprava.me.

U hrvatskoj verziji takve platforme (esavjetovanja.gov.hr), državne institucije na internetu objavljuju javne pozive na konsultacije u izradi pravilnika, zakona... Javnosti su, uz verziju dokumenta koji je dat na raspravu, dostupna i prateća dokumenta, objašnjenja. Dokument je moguće preuzeti s interneta, ali postoji i e-verzija, koju učesnici u diskusiji mogu da komentarišu direktno unoseći komentare na željena poglavlja u aktima. Komentari mogu da se ocjenjuju, te potom filtriraju po popularnosti, datumu objave…

Iz IA “Vijestima” su kazali da je i Crna Gora, po uzoru na praksu iz Hrvatske, već trebalo da dobije moderno IT rješenje za javne rasprave. Portal je trebalo da bude razvijen u okviru projekta “Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama za saradnju između organa državne uprave i organizacija civilnog društva u Crnoj Gori”.

Prema podacima sa internet stranice Nacionalne kancelarije za saradnju sa NVO, “projekat traje 24 mjeseca i finansira se u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) 2014-2020 – Podrška civilnom društvu u Crnoj Gori 2014-2015, kojim rukovodi Delegacija EU u Crnoj Gori, a sprovodi ga WYG International u konzorcijumu sa WYG savjetovanja”.

Do kašnjenja u odnosu na inicijalne planove, kako je “Vijestima” kazao Igor Vidačak, koji vodi projekat, došlo je “zbog dugotrajnosti procesa usvajanja novog zakonodavnog i strateškog okvira za javne rasprave i saradnju sa NVO”.

“Novom Strategijom za unaprjeđenje podsticajnog okruženja za razvoj NVO 2018-2020, usvojenom u januaru, predviđeno je pokretanje te platforme, a u junu 2018. je konačno donesena i nova uredba koja uređuje standarde konsultovanja, javnih rasprava te saradnje sa NVO. Vjerujem da će se e-savjetovanja uskoro naći među prioritetima Ministarstva javne uprave (MJU), jer je riječ o mjeri koja je važna za ukupnu reformu javne uprave, kao i za bolju koordinaciju i veću transparentnost kreiranja javnih politika”, rekao je Vidačak.

Iz MJU su kazali da je Akcionim planom za sprovođenje Strategije “predviđeno nekoliko mjera u vezi sa učešćem NVO u kreiranju i primjeni javnih politika, uključujući i konsultovanje”.

“Mjera ‘Pokretanje centralnog portala za savjetovanje s javnošću e-konsultacije’ se direktno odnosi na pomenuti portal, a planirani rok - I kvartal, nije ispoštovan, jer je u skladu sa istim Akcionim planom trebalo izvršiti izmjenu normativnog okvira kojim se uređuje saradnja sa NVO i postupak javnih konsultacija, koji je, takođe, planiran za isti period”, navode iz MJU.

Podsjećaju i da je Vlada nedavno donijela Uredbu o izboru predstavnika NVO u radna tijela organa državne uprave i sprovođenje javne rasprave u pripremi zakona i strategija.

Za istraživača javnih politika u IA Marka Sošića, pored kašnjenja u realizaciji, problem je i sam odnos uprave prema civilnom sektoru i učešću građana u oblikovanju javnih politika. A taj odnos, kako dodaje, ne može da riješi nijedna IT aplikacija.

“Sada je stav uprave takav da se na učešće javnosti gleda kao na formalnost koju treba obaviti. Uprava ne pita građane da bi nešto saznala, već da bi obavila zakonsku dužnost, što za posljedicu ima niz praksi koje obeshrabruju građane da uzmu učešća u raspravama. Za neke važne propise javne rasprave se nisu ni sprovodile, a Zakonom o državnoj upravi je dozvoljeno da se o zakonu o budžetu i zakonima iz oblasti bezbjednosti i odbrane uopšte i ne raspravlja”, rekao je on.

Za Sošića je problematično i je “predlagač ne odgovori na komentare, ne pripremi izvještaj sa javne rasprave u kojem bi pružio povratnu reakciju na svaki pojedinačan komentar”.

“I praksa kojom se već gotova pravna akta daju na javnu raspravu, dovodi javnost pred svršen čin - ostaje nam valjda jedino da im odradimo lekturu propisa? Da uprava zaista želi da čuje mišljenje građana o tome kako da se propisima riješi neki problem, učinila bi to u ranoj fazi, dok još nije usvojen model i dok još nisu napisani članovi zakona. Ta mogućnost, koja postoji u podzakonskim aktima, prema našim saznanjima, nije korišćena do sada”.

Bonus video: