15 kompanija bi da proda Elektroprivredi struju

Ponuđene su cijene od 56,9 do 69 eura po megavat-satu za konstantnu energiju i 65,9 do 68,5 eura za vršnu struju, a Crnoj Gori nedostaje 1,32 miliona Mwh
101 pregleda 0 komentar(a)
električno brojilo, Foto: Luka Zeković
električno brojilo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.10.2011. 19:41h

Elektroprivredi je 15 kompanija dostavilo ponude za prodaju nedostajuće struje za iduću godinu, a među njima su stalni ponuđači, biznismeni Vuk Hamović i Vojin Lazarević.

Ponuđene su cijene od 56,9 do 69 eura po megavat-satu za konstantnu energiju i 65,9 do 68,5 eura za vršnu struju, a Crnoj Gori nedostaje 1,32 miliona Mwh.

Odbor direktora EPCG će odlučiti za 15 dana sa kojim kompanijama će biti ugovorena kupoprodaja energije, a sa svima će potpisati okvirni sporazum.

"Najbolja ponuđena cijena na tenderu za konstantnu energiju je veća deset eura po MWh ili za 20 odsto u odnosu na cijenu koju je odobrila Regulatorna agencija za energetiku", saopštili su iz EPCG, nagovještavajući da će tražiti od RAE da potrošači plate razliku.

Regulator je odobrio EPCG da se preko računa za struju osjeti ovogodišnji i uvoz do aprila naredne godine po cijeni od 47,4 eura po Mwh.

"Pored dešavanja na globalnom i regionalnom nivou, na odluke EPCG o nabavci električne energije utiču i nepoznanice vezane za poslovanje direktnih potrošača Željezare Nikšić i Kombinata aluminijuma", istakli su iz EPCG.

Prve prijave iz Rumunije i Danske

Oni su napomenuli da rast cijena na međunarodnom tržištu izaziva loša hidrometeorološka situacija u regionu i japanska katastrofa, nakon koje je došlo do zatvaranja sedam nuklearnih elektrana u Njemačkoj i najave da će i ostale zatvarati.

Ponude za prodaju struje dostavile su kompanije Interenergo iz Sarajeva i Beograda, Lazarevićeva Rudnap grupa, rumunski SC Tinmar-IND, švajcarski EGL, Holding slovenske elektrane, EFT dio grupacije u kojoj je Hamović, češka Espada, “RT Češka republika”.

Prijavili su Geni iz Slovenije i Srbije, slovačka Korlea invest, Alpik enerdži iz Praga, “Danske Komoditis” i podgorička MN enerdži plus.

Prvi put su stigle ponude od rumunske i danske kompanije.

Od Korlea investa, udruženog sa Rudnapom, EPCG je kupio struju od januara do jula za oko 13 miliona eura, a nabavka do oktobra je koštala oko 7,6 miliona.

Bonus video: