Pejović uplatio četiri miliona za KAP: Ostatak kad se ispune svi uslovi ugovora

Odbor povjerilaca KAP-a - u kojem su država, ruske kompanije i EPCG - danas će odlučiti hoće li mu to biti dozvoljeno
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2014. 19:43h

Vlasnik nikšićke kompanije Uniproma Veselin Pejović danas je uplatio četiri od 28 miliona eura za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP).

Pejović je naveo da je u saznanju da se sa iznosom od četiri miliona može isplatiti prvi isplatni red tj.potraživanja radnika i da je zato toliko uplatio.

Vlasnik Uniproma je kazao da su i ostala sredstva obezbijeđena, a da će ih uplatiti kada da se ispune uslovi iz kupoprodajnog ugovora od strane prodavca.

"Vodimo razgovore da, obzirom na nove okolnosti koje su nastale nakon zaključenja kupoprodajnog ugovora, redefinišemo način i rokove u skladu sa tim, a u odnosu na preostali dio kupoprodajne cijene. Obezbijeđena su sredstava i za preostali dio, ali je potrebno da se ispune uslovi iz kupoprodajnog ugovora od strane prodavca. To znači da mi se preda imovina bez tereta i sudskih sporova", anvodi se u saopštenju Pejovića.

“Vijesti” su najavile da bi Pejović da plati 28 miliona eura za KAP u ratama.

Odbor povjerilaca KAP-a - u kojem su država, ruske kompanije i EPCG - danas će odlučiti hoće li mu to biti dozvoljeno.

Pejoviću ostaje da uplati 24 miliona eura, a to će, kako je kazao, uraditi obezbijediti garancijama za kredit u Paribas banci.

On je novac trebalo da uplati do 10. jula, ali mu je stečajna uprava KAP-a na čelu sa stečajnim upravnikom Veselinom Perišićem produžila rok do 60 dana.

Pejović je odlaganje plaćanja tražio zbog sudskog spora na Kipru, koji je protiv KAP-a pokrenuo bivši vlasnik, Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC), ruskog biznismena Olega Deripaske.

Stečajni upravnik je tvrdio da spor sa Rusima u Nikoziji, odnosno bivšim vlasnikom KAP-a, ne može uticati na prodaju imovine kompanije u stečaju Pejoviću, a potom je Unipromu odobrio odlaganje uplate zbog tog spora.

Naredno ročište u Nikoziji zakazano je 15. septembra.

Na prvom tenderu za KAP Pejović je predložio da imovinu KAP-a plati u dvije rate i to na način što bi prvih 15 miliona EUR bilo uplaćeno u roku od 30 dana, dok bi preostalih 13 miliona bilo uplaćeno naknadno, u dogovoru sa povjeriocima i posredstvom stečajnog upravnika.

U drugom krugu bio je jedini ponuđač i nekoliko puta je rekao da će u cjelosti biti izmirena kupoprodajna cijena, kao i da se može računati i na podršku njegovih poslovnih partnera iz zemlje i inostranstva. Od druge polovine jula Uniprom je preuzeo proizvodnju u KAP-u.

Galerija

Bonus video: