37 radnika FEP-a izgubilo pravo na otpremnine: Traže isti tretman

Stečaj u FEP-u uveden je 5.marta ove godine, a radnicima pored neizmirenih zarada nije povezan ni radni staž od 2007.godine
4 komentar(a)
FEP, Fabrika elektroda Plužine, Foto: Ivan Petrušić
FEP, Fabrika elektroda Plužine, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.12.2015. 19:58h

Od 104 bivša radnika plužinske Fabrike elektroda (FEP) njih 37 je steklo pravo na penziju, ali su izmjenama Zakona o PIO izgubili pravo na otpremnine. Zbog toga su se pomenuti radnici obratili resornim ministarstvima tražeći isti odnos za sve metalske radnike u Crnoj Gori.

„Pristajemo da se odreknemo otpremnina samo da nam isplate zaostale plate. Riječ je o 33 zarade, što je u prosjeku od po 15.000 eura po radniku. Nekada se znalo da se radnici ne mogu penzionisati dok poslodavac ne izmiri sva dugovanja prema njima. Rekli su nam da sačekamo dok se fabrika ne proda, a pitanje je kada i hoće li se prodati. Prosjek naših penzija je 140 eura pa neka vidi država da li možemo živjeti od toga novca. Sa tim parama ne možemo platiti ni komunalije“, kazao je Dragan Tufegdžić, u ime 37 radnika.

Njegove kolege, koje nijesu stekle pravo na penziju, primili su otpremnine u prosjeku po 5,7 hiljada eura, što je gotovo upola manje od cifre predviđene kolektivnim ugovorom. Razlog za smanjenje su dugovanja zaposlenih za stanove koje je FEP gradio u Plužinama, a koji su useljeni 2001.godine. Stanovi su radnicima dodijeljivani na otplatu, a rate su im odbijane od zarada.

„Ne tražimo ništa drugo već da se prema nama odnose kao i prema svim drugim radnicima metalske struke. Ako otpremnine penzionisanih radnika drugih preduzeća uđu u budžet za narednu godinu, tražimo da se to isto uradi i sa našim otpremninama. Ukoliko nam ne bude udovoljeno našim zahtjevima posjetićemo institucije sistema, a ako treba odlučićemo se i na radikalnije mjere“, poručio je Tufegdžić.

Stečaj u FEP-u uveden je 5.marta ove godine, a radnicima pored neizmirenih zarada nije povezan ni radni staž od 2007.godine.

Od prijavljenih 12,38 miliona eura potraživanja stečajna uprava je priznala 9,53 miliona, od čega 3,5 miliona potražuju banke zbog nevraćenih kredita. Najveći pojedinačni vlasnik jedine fabrike koja se bavila proizvodnjom elektroda u regionu, bio je Investiciono-razvojni fond sa 42,18 odsto akcija.

Bonus video: