Kinezima i Blažu Đukanoviću rekonstrukcija TE Pljevlja

Posao ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja od 54 miliona eura dobio konzorcijum DEC - Bemax - BB Solar - Permonte

7323 pregleda 63 reakcija 11 komentar(a)
Siguran posao za 1.200 radnika: Sa potpisivanja ugovora, Foto: Đorđe Cmiljanić
Siguran posao za 1.200 radnika: Sa potpisivanja ugovora, Foto: Đorđe Cmiljanić

Elektroprivreda (EPCG) i konzorcijum Dec International-Bemax-BB Solar-Permonte potpisali su juče ugovor za rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja.

Konzorcijum u kojem su DEC International, Bemax iz Podgorice i BB Solar je u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Ugovor za projekat koji je vrijedan više od 54 miliona eura potpisali su izvršni direktor EPCG Igor Noveljić i direktor projekta ekološke rekonstrukcije TE Ji Hongčun. Projekat će se dominantno finansirati novcem državne energetske kompanije.

Noveljić je kazao da će na ovaj način biti produžen radni vijek TE za 30 godina, a nije precizirao kad će se krenuti sa radovima. Planirano je da se ekološka rekonstrukcija uradi do 2023. godine.

„Produženje radnog vijeka TE znači i siguran posao za 1.200 zaposlenih koliko ih trenutno radi u TE i Rudniku uglja, ali i i siguran posao u reprolancu za veliki broj drugih kompanija i njihovih zaposlenih. Rad termoenergetskog bloka u Pljevljima od presudnog je značaja za ekonomski i društveni razvoj države u cjelini“, kazao je Noveljić.

Hongčum je istakao da je njegova kompanija Dec International najveći svjetski proizvođač električne opreme i vodeći izvođač energetskih projekata.

“Vjerujemo da će modernija i ekološki prihvatljiva elektrana biti u Pljevljima. Vjerujemo da ćemo obezbijediti čistiji vazduh i čistiju vodu, donijeti više prilika za posao i da će ljudi ovdje ugodnije živjeti”, rekao je Hongčum.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić koja je kazala da je projekat dodatni pokazatelj odlučnosti Vlade da ulaže u sjever, kao i da za građane Pljevalja omogući dodatnu sigurnost.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić kazao je “Vijestima” da očekuju da će Evropska energetska zajednica omogućiti nastavak rada TE nakon što potroši sve sate koje joj je ta organizacija odobrila za rad, s obzirom da trenutno ne ispunjava direktive EU o industrijskim emisijama. EU je termoelektranama na Zapadnom Balkanu dozvolila da rade maksimalno 20.000 sati u periodu od 2018. do kraja 2023. godine. Krivokapić je kazao da TE 2021. godine izlazi iz tog modela, te da se ulažu napori da Energetska zajednica (EZ) taj rok produži. On vjeruje da će EZ dozvoliti novi rok i da neće biti problema.

On je rekao da je Termoelektrana startovala sa radom juče ujutro poslije redovnog godišnjeg remonta.

„TE je u odličnoj kondiciji i zbilja bi bila šteta da se ovo postrojenje ostavi u ovoj fazi rada“, rekao je Krivokapić.Kinezima i Blažu rekonstrukcija TE

Bonus video: