50 miliona kredita za bolju naplatu prihoda

Žugić je rekao da će nova pordrška biti usmjerena Poreskoj upravi, Upravi carina i Upravi za inspekcijske poslove...
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2014. 18:56h

Svjetska banka planirala je da odobri kredit Crnoj Gori od 50 miliona dolara (36,5 miliona eura) za projekat reforme poreske uprave i fiskalnog upravljanja, dok će novac moći da se koristi tek kada ta međunarodna organizacija procijeni da su državne institucije postigle određene rezultate.

To je saopštila danas direktor Svjetske banke (SB) za zemlje Jugoistične Evrope Elen Goldstein na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finasija Radojem Žugićem.

Goldstein nije precizirala koji su to „mjeriljivi rezultati“ koje Vlada mora da ispuni i u kojem vremenskom periodu da bi se novac mogao koristiti.

„Očekujemo da bi Odbor direktora SB do kraja novembra mogao da odobri kredit“, rekla je Goldstein.

SB je nedavno odustala od direktne kreditne podrške budžetu (DPL aranžman) vrijednom 50 miliona dolara jer je Vlada odlučila da se zaduži 100 milionakod kineske Eksim banke za izgradnju autoputa.To SB ne podržava jer se time povećava javni dug , a njegova stabilizacija je bila uslov da se kredit odobri.

Kako je objasnila Goldstein, predloženi projekat fiskalnog upravnjanja ojačaće makroekonomsko i fiskalno planiranje, izvršenje budžeta i upravljanje javnim dugom , dok će projekat reforme poreske uprave olašati poreskim obveznicima ispunjenje njihovih obaveza i povećati efikasnost administracijekako bi se povećala naplata prihoda uz smanjenje opterećenja poreskih obveznika.

Žugić je rekao da će nova pordrška biti usmjerena Poreskoj upravi, Upravi carina i Upravi za inspekcijske poslove, kao i ministarstvu finasija u dijelu upravljanja dugom i jačanja mjera za poresko prilagođavanje.

„To je podrška onima koje treba kadrovski, institucionalno i informatički osnažiti kako bi u narednom periodu imali pozitivne rezultate“ kazao je ministar.

On je dodao da je od početka godine naplaćeno 30 miliona eura ili 14,6 odsto više u odnosu na uporedni godišnji period,a u odnosu na 2012. godinu 56,3 miliona (31,2 odsto) više.

Stručni timovi SB biće naredne dvije sedmice u Crnoj Gori da bi napravili pripreme dva projekta čiji je cilj da se poveća efikasnost javne potrošnje i naplata prihoda.

Galerija

Bonus video: