Đukanović uručio nagrade najboljim privrednicima u izboru PKCG

Đukanović je kazao da se Crna Gora suočava sa ozbiljnim izazovima, te da je odgovor na taj izazov vrijedan rad

9881 pregleda 13 komentar(a)
Sa današnje svečanosti, Foto: Boris Pejović
Sa današnje svečanosti, Foto: Boris Pejović

Povodom obilježavanja 93 godine postojanja Privredne komore (PKCG) predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na današnjoj svečanosti u Vili Gorica uručio je nagrade najboljim privrednicima u izboru PKCG.

Nagradu za uspješno poslovanje dobile su kompanije Okov i Crnogorsko elektroprenosni sistem (CGES), za društvenu odgovornost NLB Banka i Jugopetrol, za inovativnost kompanija Amplitudo, te za unapređenje menadžmenta Slavoljub Popadić, donedavni izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja.

Đukanović je kazao da se Crna Gora suočava sa ozbiljnim izazovima, te da je odgovor na taj izazov vrijedan rad.

On je naveo da je tokom prethodne godina bila jedna od najtežih u ekonomskom smislu, te da su najviše bila pogođena mikro i mala preduzeća.

Đukanović je rekao da su netačne navodi nove vlasti da joj je ostavljena "spržena zemlja", te da su plate i zaposlenost u vrijeme vladavine prethodne vlade višestruko uvećane, a da "ekonomski rast o kojim se hvali nova vlada nije tu od juče" .

Godišnjicu PKCG čestitao je pisanim putem i premijer Zdravko Krivokapić.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović kazao je da se nada da će predstojeća turistička sezona biti uspješna. On je izrazio očekivanja od upliva stranih investicija u zemlji kako bi se ekonomija poboljšala, te da je koronavirus ukazao koliko je važna digitalna transformacija društva.

"Prema podacima Zavoda za zapošljavanje nezaposlenih je tokom prethodne godine 20 hiljada više pa je nezaposlenost porasla sa 15,9 odsto na 20,3 odsto", rekao je Golubović.

Vlastimir Golubović
Vlastimir Golubovićfoto: Boris Pejović

Predsjednik odbora PKCG Milan Lakićević u obrazloženju nagrada kazao je da se kompanija Okov snažno razvija kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu te da su Crnoj Gori su proširili prostorne kapacitete i asortiman ponude, unaprijedili poslovanje putem web platforme, povećall broj zaposlenih radnika.

Za CGES je kazao da su tokom prethodne godine, i pored ekonomske krize, ostvarili značajan rast u svim sferama poslovanja i, sudeći po preliminarnim pokazateljima, najbolje rezultate od osnivanja.

"Preliminarni izvještaji pokazuju da je prihod CGES prethodne godine iznosio 51,6 miliona eura, a dobit 12,4 miliona eura. To je primjer da kompanija u državnom vlasništvu može dobro poslovati", rekao je Lakićević.

Za NLB banklu je naveo da je aktivno angažovana na stvaranju boljih opštih uslova u zajednici - pospješivanju obrazovanja, kulture, kvaliteta života, infrastrukture, sporta...

Oni je dodao da je ova kompanija uputila i vrijedne donacije Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (40.000 eura), Kliničkom centru za nabavku respiratora, Crvenom krstu za pakete namijenjene socijalno ugroženim porodicama i brojne druge.

Za Jugopetrol je kazao da kroz različite društveno odgovorne aktivnosti doprinosi boljim uslovima života, i kako su naveli, razvija i njeguje solidarnost, pomaže unapređenje kulture, sporta i zdravstvenog sistema.

"Finansijski su podržali organizovanje Eko odbojke sa učešćem više od 700 djece, donirali NKT-u 40.000 eura za potrebe nabavke respiratora, pomagali socijalno ugrožene porodice i rad Crvenog krsta, obezbjedili pakete humanitarne pomoći u vrijednosti 20.000 eura, poklone mališanima u Institutu za bolesti djece, neophodna sredstva za online praćenje nastave u Dječjem domu 'Mladost', doprinijeli uređenju Rimskog trga u Podgorici, stipendirali studente master studija u Grčkoj, učestuvuju u dobrovoljnom davanju krvi i drugim društveno odgovornim aktivnostima", rekao je Lakićević.

Nagrada Privredne komore
foto: Boris Pejović

Za IT kompanija Amplitudo naveo je da su razvili inovativnu platformu "Uči doma" u rekordnom roku kao odgovor na potrebe obrazovanja u uslovima pandemije, po čemu je prepoznata i od strane Evropske komisije.

"Dio je liderske grupe koja će u naredne tri godine raditi na razvoju akceleratora za konkurentnost i inovacije u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma. Razvili su Montenegro COVID-19 Online platformu koja je obuhvatila eDonacije i aplikaciju Qarta, kako bi se doprinijelo što efikasnijem suzbijanju virusa COVID-19, olakšali prikupljanje i raspodjela resursa, te brža komunikacija timova za reagovanje za borbu protiv pandemije. Razvili su aplikaciju Kasper za selekciju, prikupljanje i reciklažu otpada, realizovali predakceleracijski program BoostMeUP sa Tehnopolisom i Naučno-tehnološkim parkom, te start-up inkubator Digital Den", naveo je Lakićević.

Za unapređenje menadžmenta nagrađen je Slavoljub Popadić za kojeg je Lakićević kazao da je uspješan rukovodilac i biznis lider sa preko 30 godina iskustva u razvoju i vođenju velikih kompanija, te da je radio na različitim razvojnim i izvšnim funkcijama u industriji telekomunikacija, infomacionih tehnologija i rudarstva.

"Polovinom avgusta 2014. godine, kao poseban izazov, prihvatio je poziciju izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja, kompanije koja je u tom trenutku bila na ivici stečaja. Primjenom dobre manedžerske prakse Rudnik je značajno podigao produktivnost, smanjio operativne trokove, tri puta povećao prodaju na inotržištu i podigao nlvo godišnje proizvodnje otkrivke za preko 45%. Danas, šest godina kasnije, Rudnik je profitabilna kompanija, koja posluje bez gubitaka, kreditnihzaduženja i poreskog duga. Dobit se povećava iz godine u godinu, a preliminarni rezultati pokazuju da će na kraju ove godine biti preko 12 miliona eura", naveo je Lakićević.

Odborom je predsjedavao profesor sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Milan Lakićević, a članovi su bili: potpredsjednica PKCG Nina Drakić,, izvršni direktor Mercator-CG Ivan Karadžić , izvršna direktorica Hotelske grupe Budvanska rivijera Katarina Kaženegra , samostalna savjetnica u Sektoru za ljudske resurse Uprave prihoda Biljana Jelić, Vojin Žugić, osnivač i izvršni direktor kompanije Stadion Vojin Žugić i predsjednik Odbora direktora firme Financial Solutions Milorad Katnić.

Bonus video: