Milatović: Očekujemo da Sveti Stefan bude stavljen u funkciju što prije moguće

To znači da će Ministarstvo ekonomskog razvoja u okviru svojih nadležnosti djelovati u cilju ispunjenja očekivanja investitora, ali strogo poštujući zakone države Crne Gore, koji garantuju mirno posjedovanje i uživanje ugovornih prava

53903 pregleda 81 reakcija 81 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović uputio je pismo predstavnicima hotelskog operatera Amana koja upravlja grad hotelom “ Sveti Stefan” i Vilom Miločer, kao i zakupcu “ Adriatic properties” očekujući da će hotelski objekti u što kraćem roku biti otvoreni.

U pismu, u koje su Vijesti imale uvid, Milatović podsjeća da je u prethodnom periodu imao intenzivne razgovore kako sa predstavnicima lokalne zajednice, Opštine Budva, tako i Morskog dobra, uvjeren da će se kroz konstantni dijalog sa lokalnom zajednicom doći do trajnog rješenja.

Podsjećamo, Aman je prije mjesec najavio da neće otvarati ekskluzivno ljetovalište Sveti Stefan - Miločer, što su potvrdili i u kompaniji Adriatic properties, biznismena Petrosa Statisa, te najavili odlazak iz Crne Gore, pa i pokretanje međunarodne arbitraže.

Kao jedan od osnovnih razloga navedeno je to da svojim gostima ne mogu garantovati mir i diskreciju, što je osnovna preporuka Amana, jer mještani Svetog Stefana i Pržna traže pristup Kraljičinoj i Kraljevoj plaži, koje su date u višedecinski zakup zajedno sa hotelskim kapacitetima.

Radnici su u međuvremenu poslati na odmore, ponuđena im je otpremnina i jasno saopšteno da traže posao u drugim hotelima. U rješavanje problema intezivno se uključio resor na čijem je čelu Milatović.

Pismo Milatovića adresirano je na predstavnike Amana i Adriatic properties-a Rolanda Fasela i Gorana Bencuna

“Bilo mi je zadovoljstvo da vas upoznam i da razgovaramo o svim pitanjima u vezi sa Amanom na sastanku koji smo održali 24.maja u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Kao što ste obaviješteni, u nadi da ćemo pronaći rješenje za sporna pitanja, Ministarstvo ekonomskog razvoja je 9.juna organizovalo još jedan sastanak na koji su pozvani predstavnici Amana i Adriatic Properties-a, kao i predstavnici Mjesne zajednice Sveti Stefan, Opštine Budva, Morskog Dobra, kao i Ministarstva Ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Nažalost, i pored toga što ste potvrdili prisustvo, predstavnici Amana i Adriatic Properties-a nijesu došli na sastanak.Ovaj sastanak je bio još jedna prilika da otvoreno i konstruktivno razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama.

Predstavnici Mjesne zajednice predstavili su probleme sa kojima se oni i njihovi gosti suočavaju kada je u pitanju kompleks Sveti Stefan (uključujući i Kraljičinu plažu). Navedene nepravilnosti i odsustvo konstruktivnog dijaloga sa predstavnicima Amana je po njihovim riječima i dovelo do izolovanih incidenata.

Nakon sastanka, predstavnici Mjesne zajednice izdali su i saopštenje za javnost u kojem navode da će uložiti sve napore da ne ugroze poslovanje Amana i da on nastavi da radi na način na koji je do sada”, navodi Milatović u pismu u koje su Vijesti imale uvid.

pismo Milatovića
pismo Milatovića

Kako ističe u Ministarstvu ekonomskog razvoja smatraju to gestom dobre volje i jasnim znakom da je lokalna zajednica takođe zainteresovana da Aman ostane u Crnoj Gori.

“U tom smislu želim da iskoristim ovu priliku da još jednom potvrdim strateško opredjeljenje našeg Ministarstva da bude na raspolaganju svim investitorima.

To znači da će Ministarstvo ekonomskog razvoja u okviru svojih nadležnosti djelovati u cilju ispunjenja očekivanja investitora, ali strogo poštujući zakone države Crne Gore, koji garantuju mirno posjedovanje i uživanje ugovornih prava.

Stoga će Ministarstvo ekonomskog razvoja obeštetiti zakupodavca po osnovu svih zahtjeva za nadoknadu štete ili zahtjeva zasnovanih na bilo kojoj drugoj pravnoj osnovi koju podnose treća lica ako su takve radnje u suprotnosti sa zakonom ili Ugovorom o zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer u Budvi”, navodi Milatović i dodaje:

“Imajte na umu da Ministarstvo ekonomskog razvoja ima mogućnost i obavezu da zaštiti samo ona prava obuhvaćena Ugovorom o zakupu zbog čega smatramo od izuzetne važnosti konstantni dijalog sa lokalnom zajednicom kako bismo došli do trajnog rješenja za svako sporno pitanje.

Imajući u vidu gore pomenuto, uključujući i činjenicu na nepostojanje više sile na koju se pozivate u Vašem prethodnom obraćanju nije postojala što je i jasno potvrđeno u saopštenju Mjesne zajednice, Ministarstvo ekonomskog razvoja očekuje da objekat iz Ugovora o zakupu bude otvoren i stavljen u funkciju što je prije moguće”, zaključuje Milatović.

Bonus video: