"Ministarstvo nema para da pomogne stočarima i poljoprivrednicima, sljedeća adresa su Krivokapić i Spajić"

"Kazali su nam da Ministarstvo poljoprivrede nije prava adresa, jer oni sredstava i para nemaju. Taj odgovor čekamo četiri i po mjeseca", kazao je Željko, iz Udruženja poljoprivrednika

47098 pregleda 506 reakcija 107 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Savo Prelević
Sa protesta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.06.2021. 20:06h

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nema novca da pomogne stočarima i poljoprivrednicima koji su danas u znak protesta traktorima blokirali Bulevar Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

To su saopštili predstavnici Udruženja poljoprivrednika nakon sastanka sa čelnicima Ministarstva.

"Kazali su nam da Ministarstvo poljoprivrede nije prava adresa kojoj treba da se obratimo za pomoć. Oni nisu u mogućnosti da nam pomognu, jer sredstava i para nemaju. Taj odgovor čekamo četiri i po mjeseca", kazao je Željko Radič, iz Udruženja poljoprivrednika.

On je naveo da je sljedeća adresa premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

"Imamo Vladu i Skupštinu i vjerovatno ćemo u ponedjeljak ići ispred tih institucija", rekao je on.

Poljoprivrednici su naveli da su dobili pisanim putem informaciju od Ministarstva finansija da oni ne mogu da obezbijede novac za poljoprivrednike.

"Kazali su da će pokušati da iz nekih svojih rezervi obezbijede neka dva centa po litru mlijeka, jer će smanjiti plate radnicima u Ministarstvu poljoprivrede. Pokazali su dobru volju, ali to je za nas neprihvatljivo jer nećemo na ničiju tuđu muku da stanemo", rekao je Rašo Miljanić, jedan od predstavnika poljoprivrednika.

stočari
foto: Ivan Ivanović

Oni su iskazali razočarenje odnosom poslanika prema njima, jer Skupština postupanjem većine poslanika vlasti i opozicijeprošle sedmice prilikom glasanja za budžet nije podržala amandman koji je predviđao da se stočari podrže sa milion eura zbog narušenog tržišta.

"Kakav je odnos društva prema poljoprivredi. Od čega ćemo sjutra da živimo svi, ako sjutra nestanemo. Bićemo preimorani da prikoljemo stoku", naveo je Miljanić.

"Napraviti farmu treba 30 godina, a za dva sata se može rasturiti", dodao je Radič.

Poljoprivrednici su se izvinili građanima Podgorice zbog gužvi u saobraćaju koje su nastale.

"Nas je muka primorala na ovo", naveli su oni.

Nekoliko desetina poljoprivrednika se ranije danas okupilo ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čekajući da ih neko primi na sastanak.

Predstavnici Ministarstva su ubrzo izašli i pozvali na razgovor predstavnike Udruženja poljoprivrednika.

Poljoprivredni proizvođači i stočari sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića spriječeni su u namjeri da u koloni na traktorima dođu ispred Skupštine i Vlade Crne Gore.

Njih je policija zaustavila na raskrsnici Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Moskovske ulice.

traktori protest, traktori
foto: Savo Prelević

Oni su uručili pismo sa zahtjevima Ministarstvu poljoprivrede i Vladi.

"Ni posle svih dopisa, medijskih objava, sastanaka sa ministrom poljoprivrede, protesta upozorenja nismo dobili nijedan odgovor kao rješenja naših problema. Crnogorska poljoprivreda je na koljenima koju smo stvarali više od 30 godina, svi ćute, Ministar poljoprivrede, Vlada kao i Skupština Crne Gore", naveli su iz Udruženja poljoprivrednika.

Njihovi zahtjevi su da Vlada CG izdvoji novac iz rezerve Budžeta te da im se plati po pet centi po litru proizvedenog mlijeka od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena.

Cijena koncentrovane hrane je trenutno 40 centi, a gornja granica rentabilnosti jе 30 centi.

Pored toga oni traže da povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene рovršine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine, kao i rješavanje viškova crnogorskih sireva kako bi otkup kozjeg i ovčeg mlijeka mogao da počne od prvog juna.

Od Vlade zahtijevaju i pisanu garanciju da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogoskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama

Na navedene zahtjeve očekuju odgovor kao rješenje najkasnije do 28 juna.

"Ukoliko i dalje budete ćutali crnogorski poljoprivrednici će masovno izaći na ulice Crne Gore u ponedeljak 28 juna, a pored gore navedenih zahtjeva imaćete i dodatni a to je smjena ministra poljoprivrede", saopštili su iz Udruženja poljoprivrednika u dopisu koji su uputili premijeru Zdravku Krivokapiću.

Bonus video: