Unija poslodavaca: Program ekonomskog državljanstva nastaviti u reformisanom formatu

Iz UPCG su rekli da, i pored brojnih benefita, ekonomskih i finansijskih, koji program ekonomskog državljanstva može donijeti Crnoj Gori, očekivanja po osnovu njegove realizacije u prethodnom periodu nijesu ispunjena

2475 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti

Program ekonomskog državljanstva, koji ističe krajem godine, treba što hitnije reformisati i omogućiti njegov nastavak u formatu koji će počivati na jasnim, precizno definisanim okvirima i punoj transparentnosti svih procedura, kao i ishoda pokrenutih postupaka, smatraju u Uniji poslodavaca.

Iz UPCG su rekli da, i pored brojnih benefita, ekonomskih i finansijskih, koji program ekonomskog državljanstva može donijeti Crnoj Gori, očekivanja po osnovu njegove realizacije u prethodnom periodu nijesu ispunjena.

“Stoga, UPCG poziva nadležne da u što kraćem roku naprave detaljnu analizu stanja i efekata dosadašnje primjene, negativnih i pozitivnih, i usvoje rješenja koja omogućavaju da postupak sticanja ekonomskog državljanstva ni u jednom dijelu ne odstupa, već isključivo prati i podstiče uspješnost procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), navodi se u saopštenju.

To, kako se dodaje, podrazumijeva usvajanje odluka koje sadrže i određene pooštrene uslove i pravila, te jasno definišu nadležnosti, odgovornosti, rokove i procedure, kao i kaznene odredbe za eventualne propuste u postupanjima.

“Praksa drugih zemalja pokazuje da je program dodjele ekonomskog državljanstva značajan instrument privlačenja direktnih stranih investicija koje mogu poboljšati finansijsku situaciju i unaprijediti ekonomsku snagu zemlje, posebno u dijelu likvidnosti, razvojnih i inovativnih kapaciteta i konkurentnosti ukupne privrede”, rekli su iz UPCG.

Vodeći se navedenim, UPCG pozdravlja inicijativu Vlade po pitanju najavljenih izmjena postojećeg programa, uz ocjenu da ih treba koncipirati tako da budu javne, transparentne i u duhu potreba i strateških opredjeljenja ekonomskog razvoja Crne Gore.

UPCG podsjeća da su za bilo kakva strana ulaganja u Crnu Goru važan preduslov poreske i druge olakšice koje se odnose na davanja na nacionalnom i lokalnom nivou.

“Takođe, donošenje odluke o investiranju zavisi i od stepena pravne sigurnosti, efikasnosti administracije posebno na lokalnom nivou, konkurentnosti privrede i biznis barijera, kupovne moći stanovništva i slično. Sve navedeno elementi su koji potencijalnom investitoru služe kao reper za procjenu isplativosti planiranih ulaganja, a državi kao orjentir u postupcima provjere njihove pouzdanosti i usvajanja eventualne odluke o otpočinjanju saradnje”, dodaje se u saopštenju.

Prilikom preciziranja budućeg okvira za sticanje ekonomskog državljanstva treba voditi računa i o tome da se ulazak stranih kompanija na naše tržište ne smije omogućiti po svaku cijenu, već uz strogo poštovanje mjera provjere i kontrole, a u cilju zaštite domaćih kompanija i očuvanje njihove konkurentnosti.

“To znači da država istovremeno mora obavljati i ulogu zaštitnika domaćih privrednika i ulogu snažnog kontrolora potencijalnih stranih investitora”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: