Prva runda pregovora o ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Obje delegacije iskazale spremnost da što prije dođe do zaključivanja ugovora

3974 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MIF
Foto: MIF

Crnogorska i ukrajinska delegacija postigle su, tokom prve runde pregovora, saglasnost o najvećem broju pitanja koja će biti regulisana ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i imovinu.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno je da je prva runda pregovora u vezi sa zaključivanjem tog ugovora između Crne Gore i Ukrajine završena u petak u Podgorici.

„U toku pregovora postignuta je saglasnost o najvećem broju pitanja koja će biti regulisana predmetnim ugovorom, a otvorena pitanja biće razmotrena tokom druge runde, koja će se održati u Kijevu“, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Oni su kazali da su obje delegacije iskazale spremnost da što prije dođe do zaključivanja ugovora, čime bi se obezbijedilo eliminisanje dvostrukog oporezivanja dohotka rezidenata država ugovornica.

„Takođe, uključuje uklanjanje poreskih prepreka za strana ulaganja, primjenu načela jednakog poreskog tretmana građana i preduzeća država ugovornica, unapređenje naučne, kulturne i sportske saradnje, kao i političkih odnosa“, rekli su iz Ministarstva.

Crnogorsku delegaciju predvodila je generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, Biljana Peranović, a ukrajinsku zamjenica ministra u Ministarstvu finansija Ukrajine, Svitlana Vorobey.

Bonus video: