Ministarstvo finansija i socijalnog staranja obezbjeđuje dodatne količine ulja za socijalno ugrožene

"Korisnicima materijalnog obezbjeđenja, 8.164 korisnika, penzionerima sa najnižom penzijom, 16.343 korisnika. MFSS će u te svrhe obezbjediti dodatne količine", kaže se u saopštenju

17345 pregleda 223 reakcija 57 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Korisnicima materijalnog obezbjeđenja i penzionerima sa najnižom penzijom biće dodiljeno po tri litra ulja, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Navodi se da je taj resor nakon analize donio odluku da se ulje dodijeli dvijema grupama.

"Korisnicima materijalnog obezbjeđenja, 8.164 korisnika, penzionerima sa najnižom penzijom, 16.343 korisnika. Svaki korisnik dobiće tri litra ulja. MFSS će u te svrhe obezbjediti dodatne količine", kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja, Vlada opredijelila 64 hiljade litara ulja, koje je nabavljeno istovremeno sa pšenicom iz uvoza i upisano kao državna imovina, za pomoć najugroženijem stanovništvu imajući u vidu tendenciju rasta uvoznih cijena ovog proizvoda.

Ukazuje se da je još jedna mjera koju je Vlada donijela ograničenje maloprodajne cijene pšeničnog bijelog hljeba, čime je zaustavljen rast cijena ove najvažnije životne namirnice.

Navodi se da je maksimalna cijena pšeničnog bijelog hljeba od 500 do 600 grama je 50 centi, odnostno 40 za hljeb gramaže od 300g do 400g.

Ističe se da je pored dodjele ulja i ograničenja cjene hljeba, MFSS pokrenulo projekat “Socijalni bon” u okviru kojeg će građani u stanju socijalne potrebe moći da dobiju socijalne bonove za kupovinu u trgovinama izabranim na javnom pozivu.

"Ovaj bon je namijenjen građanima u stanju socijalne potrebe koji će u vrijednosti od 30, 50 i 100 eura moći da u marketu koji izaberu, kupe namirnice u toj vrijednosti", objasnili su iz MFSS-a.

Kako su objasnili sa marketima odabranim kroz Javni poziv ugovori će biti potpisani naredne sedmice, a pri tom i objavljeni dodatni popusti koje će marketi pružiti korisnicima socijalnih bonova.

Navodi se da je Vlada od ulaska u mandat, povećanje životnog standarda građana vidjela kao jedan od ključnih prioriteta.

Ocjenjuje se da je porast cijena prehrambenih proizvoda evidentan na globalnom nivou, a kao posljedica toga pojedine kategorije namirnica bilježe dvocifren, pa čak i trocifren procentualni rast u odnosu na prošlu godinu.

Ističe se da su na rast cijena uticali mnogobrojni faktori koji su uzrokovani pandemijom, uslijed čega je došlo do povećanja cijene transporta, ali i rasta cijena neophodnih repromaterijala.

"Vlada, kao i nadležna ministarstva prikupljaju podatke i analiziraju marže u trgovini kako bi imali svobuhvatan uvid u sve faktore koji utiču na formiranje cijene osnovnih životnih namirnica i u skladu sa tim efikasno nastavili da dijeluju na stabilizaciju cijena", poručili su iz MFSS-a.

Bonus video: