Slatkišima, pivu, koka koli,... cijene veće od šest do 60 centi

Od većih akciza na štetne proizvode država planira da prihoduje 22,5 miliona eura, čime će pokriti dio gubitka zbog smanjenja dažbina na zarade

63649 pregleda 152 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uvođenje novih akciza i povećanje postojećih na takozvane štetne proizvode treba da državnoj kasi u narednoj godini obezbijedi 22,5 miliona eura, prema predlogu programa “Evropa sad”, što će izazvati poskupljenje duvanskih proizvoda, slatkiša, dijela alkoholnih pića, sajdera (cider - voćnik sok sa alkoholom), gaziranih pića, vode za zaslađivačima, kao i proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu.

Uvoznici i trgovci cigaretama več su “Vijestima” saopštili da bi nakon planiranog povećanja akciza od 1. januara paklica cigareta mogla poskupiti za 28 do 37 centi računajući uticaj povećanja akcize, udio PDV-a na taj iznos akciza, kao i veće marže koje zavise od procenta rasta maloprodajne cijene.

poskupljenja
foto: Jelena Bujišić

Kilogram slatkiša skuplji 60 centi

Prema analizi “Vijesti” urađenoj u saradnji sa privrednicima iz ovih oblasti, kilogram slatkiša (čokolada, sladoled, bombine i drugi proizvodi sa visokim sadržajem šećera) trebalo bi da poskupi za 60 centi, na osnovu uvođenja akcize od 50 centi po kilogramu i PDV-a od 21 odsto na taj iznos. Međutim moguće je da rast cijene ovih proizvoda bude i veći ukoliko trgovci procentualno povećaju maržu.

Na voćne sokove sa udjelom alkohola - sajdere, prvi put se uvodi akciza i to 30 eura po hektolitru (100 litara), što je 30 centi po litru, od 1. januara naredne godine. Zbog akcize i uticaja PDV-a cijena ovih proizvoda trebalo bi da bude veća za 36 centi. Predlogom plana predviđeno je da se akciza na ove proizvode od 1. januara 2023. godine poveća na 40 centi po litru.

Pivu veća cijena od 7 do 12 centi

Akciza za pivo se od Nove godine povećava sa pet na šest eura po zapreminskom sadržaju alkohola na hektolitar piva. Prema informaciji od trgovaca pivom, ovo povećanje akcize, kao i uticaj PDV-a na taj iznos, će izazvati poskupljenje piva za sedam do 12 centi po litru u zavisnosti od procenta alkohola, ali je moguće i da bude više ako trgovci i ugostitelji procentualno povećaju svoje marže. Prema predlogu kojeg je Vlada još na proljeće uputila parlamentu bilo je predviđeno da se akcize za pivo povećaju odmah sa pet na sedam eura, ali su naknadno odlučili da taj rast uvode postepeno.

Prvi put se uvodi akciza na negaziranu i mineralnu vodu sa zaslađivačima, od 15 centi po litru (15 eura po hektolitru), što bi uz uticaj PDV-a, izazvalo poskupljenje od 18 centi. Predlogom se predviđa i da se ova akciza poveća na 25 centi po litru od 1. januara 2023.

Gazirana pića skuplja za još šest centi

Na gaziranu i negaziranu vodu sa zaslađivačima (koka kola, pepsi,...), već postoji akciza od 25 centi po litru (25 eura po hektolitru), a ovim predlogom se predviđa njeno povećanje na 30 centi od Nove godine. To bi uz PDV značilo povećanje od šest centi po litru. Planom je predviđeno da se akciza poveća na 35 centi od 1. januara 2023.

Na pjenušava fermentisana vina i ostala pjenušava pića (šampanjci i slično) akciza se od nove godine povećava sa 35 na 40 eura po hektolitru (sa 35 na 40 centi po litru), što će uz PDV uticati na rast cijena od šest centi po litru. Planom je predviđeno da se akcize dodatno povećaju za još pet centi po litru od 1. januara 2023.

Od povećanje akciza na duvanske proizvode Vlada želi prihodovati 12 miliona, od povećanja akciza na alkohol dva miliona, na gazirana i negazirana pića 3,5 miliona, na slatkiše pet miliona eura, dok od uvođenja akciza na proizvode od plastike nije naveden očekivani prihod. Svi ovi prihodi uz ostale očekivane planom “Evropa sad” treba da pomognu da se nadomjesti dio gubitka budžeta zbog planiranog ukidanja doprinosa na zdravstveno osiguranje i uvođenje neoporezivog dijela zarade.

Akciza na plastiku i porez na keš

Kako je navedeno u predlogu plana “Evropa sad” prvi put se uvodi akciza na proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu, koja bi iznosila 40 centi po kilogramu takve plastike. To bi uz PDV, uticalo na rast cijene tih proizvoda za 48 centi. U obrazloženju je navedeno da ovu dažbinu predlažu u cilju smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu.

Prvi put se planira uvođenje poreza na podizanje gotovine za pravna lica i preduzetnike u iznosu od pet odsto, odnosno na podignuti jedan euro gotovine ova dažbina bi iznosila pet centi.

Bonus video: