Radnici KAP-a danas pred Vladom

Vlasnik Uniproma i KAP-a Veselin Pejović obratio se juče radnicima, najavivši da će oni u narednih šest mjeseci, bez obzira na gašenje Kombinata, dobijati plate od 450 eura

16071 pregleda 18 komentar(a)
Najave gašenja glasnije od molbi za spašavanje proizvodnje: KAP, Foto: SAVO PRELEVIC
Najave gašenja glasnije od molbi za spašavanje proizvodnje: KAP, Foto: SAVO PRELEVIC

Radnici Kombinata aluminijuma (KAP) zatražili su juče da se Vlada danas izjasni treba li održati KAP ili ne, jer im je vlasnik fabrike Veselin Pejović rekao da nikakvu ponudu od Vlade nijesu dobili. Oni su, na konferenciji za medije ispred fabrike, najavili da će danas protestovati pred zgradom Vlade.

Vlada je u četvrtak prošle sedmice usvojila informaciju o stanju u KAP-u u kojoj predlažu nastavak pregovora između Elektroprivrede i Uniproma “koji treba da dogovore najbolje rješenje za smanjenje proizvodnje Uniproma radi održavanja tehnološkog procesa i definisanja cijene energije koja se definiše kao minimalna do juna 2022. godine. Ti pregovori nisu urodili dogovorom.

Iz Uniproma su prije tri sedmice najavili mogućnost gašenja proizvodnje jer im EPCG nije produžio ugovor po cijeni od 45 eura po megavatu, jer su tražili da zbog rasta cijena na međunarodnim berzama i preko 250 eura, ona za narednu godinu iznosi 120 eura. Postojeći ugovor ističe 31. decembra

Iz Sindikata metalskih i rudarskih radnika Crne Gore zamolili su Vladu, EPCG i resorna ministarstva da se odmah uključe u rješavanje pitanja i ne dozvole da 500 zaposlenih i njihove porodice ostanu bez egzistencije.

Predsjednica ovog sindikata Sandra Obradović je navela da su zatečeni i šokirani odlukom menadžmenta KAP-a da ugasi fabriku, odnosno ne nastavi primarnu proizvodnju.

Smatraju da je socijalno-ekonomski status zaposlenih u metalskoj industriji već odavno izuzetno ugrožen, “a svi znamo da ovi radnici rade na specifičnim i najtežim radnim mjestima”.

Podsjetili su da je KAP uvijek predstavljao stub metalske industrije u Crnoj Gori i da njegov rad “svakako ima perspektivu”.

Vlasnik Uniproma i KAP-a Veselin Pejović juče ranije se obratio radnicima, najavivši da će oni u narednih šest mjeseci, bez obzira na gašenje Kombinata, dobijati plate od 450 eura.

On se, kako se navodi, radnicima zahvalio i istakao da je htio da idu u razvoj KAP-a, ali da zbog svega što se dešava nisu u mogućnosti da nastave primarnu proizvodnju aluminijuma.

”Nemoguće je podnijeti gubitke koji bi bili uslovljeni ponudom koju je dala EPCG, a koja podrazumijeva ogromnu cijenu struju, najveću koju jedna fabrika aluminijuma plaća na svijetu”, navedeno je u saopštenju Uniproma.

Oni su naveli da je važno da se uradi plansko gašenje ćelija jer jedino na taj način možda nekad može da se ponovo podigne elektroliza. Radnici su do sada odbijali da učestvuju u planskom gašenju tražeći da se obnove pregovori.

Bonus video: