Ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranja je u skladu sa Ustavom

Pravo na zdravstvenu zaštitu je zagarantovano Ustavom, a država preuzima doprinose na sebe

8063 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je saopštilo da je Predlog zakona kojim se ukidanju doprinosi na zdravstveno osiguranje u skadu sa Ustavom.

Oni su se oglasili saopštenjem nakon što je nekadašnji poslanik Aleksandar Damjanović saopštio da se ukidanjem doprinosa krši Ustav, a Udruženje pravnika je pozvalo Ustavni odbor Skupštine da se izjasni o Vladinom predlogu.

"Predloženo zakonsko rješenje je u potpunosti u saglasnosti sa Ustavom jer predviđa da će država preuzeti finansiranje za zdravstveno osiguranje, nakon što će doprinosi za zdravstveno osiguranje biti ukinuti od 1. januara 2022. godine. Zakonodavni odbor Skupštine je razmatrao i ocijenio da je predloženi zakon u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ova resor se oglasio nakon što je danas nekadašnji poslanik i predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović za "Vijesti" kazao da je je predlog za ukidanje doprinosa suprotan članom 67 stav 1 Ustava.

"Predloženim zakonskim rješenjem želi se smanjiti poresko opterećenje na rad za poslodavce, da bi se na taj način stvorili adekvatni uslovi za rast zarada zaposlenih, bez ukidanja prava na zdravstvenu zaštitu koje je jasno definisano odredbama člana 69 stav 1 Ustava. Pravo na zdravstvenu zaštitu je, shodno Ustavu, zagarantovano svima i ne zavisi od toga da li određeno lice plaća doprinose ili ne. Iz navedenog proizilazi da je Ustavom svima zagarantovana zdravstvena zaštita. Dakle, država svima iz budžeta obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu u obimu paketa propisanog zakonom.U konkretnom slučaju, izmjenama predloženom zakonskog rješenja, kao i izmjenama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju mijenja se samo izvor finansiranja, gdje država preuzima finansiranje, dok se ni u kojem slučaju ne ukida pravo na zdravstvenu zaštitu, već će korisnici imati isti obim prava kao i dosad" stav je Ministarstva finansija.

Iz ovog resora su kazali da Program „Evropa sad“ podrazumijeva sistem u kojem su svi građani jednaki u korišćenju zdravstvene zaštite i koji se finansira iz državnog budžeta.

"Na ovaj način se cjelokupna zdravstvena zaštita finansira iz poreskih sredstava, čime se želi obezbijediti univerzalno dostupna zdravstvena zaštita za svakog građanina, što je u skladu sa članom 1 Ustava prema kojem je Crna Gora država socijalne pravde", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: