Vlada formirala Koordinaciono tijelo za praćenje programa "Evropa sad": Milatović predsjednik, Abazović zamjenik

Iz Vlade se rekli da je zaključeno da Koordinaciono tijelo može da traži podatke, objašnjenja i izvještaje od nadležnih organa i institucija u vezi sa pitanjima koja se odnose na program "Evropa sad", te da, po potrebi, angažuje i predstavnike drugih organa, institucija i organizacija, kao i stručna lica koja učestvuju u radu tog tijela, bez prava odlučivanja

48921 pregleda 184 reakcija 47 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici donijela odluku o formiranju Koordinacionog tijela za praćenje programa "Evropa sad", a predsjednik tog Koordinacionog tijela biće ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, dok će njegov zamjenik biti savjetnik premijera Dejan Abazović, saopšteno je danas iz Vlade.

"Pored predsjednika i zamjenika predsjednika, članovi Koordinacionog tijela će biti: Janko Odović - državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Branko Krvavac - državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Milena Lipovina-Božović - državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Boris Marić - državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Biljana Peranović - v.d. generalne direktorice Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Milena Petričević - v.d. direktorice Uprave prihoda i carina, Ilir Harasani - v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove, Ana Vujošević - v.d. pomoćnice direktora Uprave za inspekcijske poslova i rukovoditeljka Sektora za međunarodnu saradnju, Svetlana Vukićević - načelnica Odsjeka za elektronske prijave u Upravi prihoda i carina, Ratko Milić - samostalni savjetnik I u Upravi prihoda i carina, Predrag Nešković - predstavnik Uprave za inspekcijske poslove, Ilija Mugoša - savjetnik u Kabinetu predsjednika Vlade Crne Gore, Jevrosima Pejović - v.d. generalne direktorice Direktorata za rad i zapošljavanje u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Irena Joksimović - načelnica u Direkciji za radne odnose u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Filip Lazović - savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca Crne Gore, Miljan Šestović - direktor Sektora za istraživanje i analize u Privrednoj Komori Crne Gore, Duško Zarubica - generalni sekretar u Savezu sindikata Crne Gore, Naida Kašić - saradnica u Kabinetu Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao i predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore i nevladinih organizacija", navodi se u saopštenju Vlade.

Iz Vlade su dodali da će zadaci Koordinacionog tijela biti: praćenje i koordinacija aktivnosti u okviru implementacije programa "Evropa sad", kao i praćenje, u saradnji sa nadležnim organima i institucijama, otklanjanja prijavljenih nepravilnosti prilikom implementacije programa.

"Zadatak Koordinacionog tijela će biti i dostavljanje polugodišnjeg izvještaja o realizovanim aktivnostima Vladi Crne Gore. Koordinaciono tijelo će se sastajati po potrebi, a najmanje jednom mjesečno", piše u saopštenju.

Iz Vlade se rekli i da je zaključeno da Koordinaciono tijelo može da traži podatke, objašnjenja i izvještaje od nadležnih organa i institucija u vezi sa pitanjima koja se odnose na program "Evropa sad", te da, po potrebi, angažuje i predstavnike drugih organa, institucija i organizacija, kao i stručna lica koja učestvuju u radu tog tijela, bez prava odlučivanja.

"Takođe je predviđeno, kao mogućnost, formiranje manjih operativnih timova koji će pratiti realizaciju aktivnosti. Koordinaciono tijelo će organzovati prvi sastanak sjutra, u osam časova, dok će prva pres konferencija biti organzovana u devet časova i 30 minuta, u Pres centru Vlade Crne Gore. Na presu će se novinarima obratiti ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, u svojstvu predsjednika Koordinacionog tijela; savjetnik premijera Dejan Abazović, u svojstvu zamjenika predsjednika; i državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Branko Krvavac, u svojstvu člana Koordinacionog tijela", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Skupština je na posljednjem zasijedanju u prošloj godini usvojila set zakona čija će se primjena značajno odraziti na poslovanje crnogorske privrede, a u kontekstu ostvarivanja ekonomskog programa "Evropa sad".

Prema programu "Evropa sad", minimalna plata zaposlenih u Crnoj Gori povećala se od januara na 450 eura sa dosadašnjih 250 eura.

Programom su uvedene brojne mjere koje se tiču rasterećenja poreskog opterećenja na rad, ukidanja doprinosa na zdravstvo, kao i uvođenje neoporezivog dijela zarade do 700 eura. Takođe, uvodi se i progresivno oporezivanje kad je u pitanju porez na dohodak fizičkih lica i porez na profit preduzeća.

Bonus video: