Korisnicima programa stručnog osposobljavanja pola prosječne plate iz 2021.

Minimalac neće važiti za učesnike programa stručnog osposobljavanja

16279 pregleda 8 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zekovic
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zekovic

Korisnici programa stručnog osposobljavanja primaju naknade definisane zakonom na polovinu prosječne zarade iz prethodne godine a ne zarade po ugovoru o radu, tako da za njih ne može da važi novi iznos minimalne zarade od 450 eura, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja povodom interesovanja korisnika da li će tokom stručnog osposobljavanja dobijati polovinu prošlogodišnje prosječne neto zarade, što je oko 260 eura ili novi iznos minimalne zarade.

”Zakonom o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem je predviđeno da korisnici tog programa primaju naknade, a ne zarade, te se to ne može dovoditi u vezu sa minimalnom zaradom i njenim rastom sa 250 na 450 eura. Zakonom je propisano da korisnik programa prima mjesečnu novčanu naknadu u iznosu od 50 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi zaključivanju ugovora o stručnom osposobljavanju, što je u sadašnjem slučaju 2021. godina”, naveli su iz Ministarstva.

Kako su pojasnili korisnici programa stručnog osposobljavanja će imati benefite reformi od 2023. godine, jer se njihove novčane naknade usklađuju sa prosječnom platom koja raste u ovoj godini, u kojoj se očekuje rast od najmanje 20 odsto neto zarade dok je optimistični plan Vlade da prosječna bude 700 eura.

”Ovogodišnje naknade korisnicima programa stručnog osposobljavanja su na istom nivou, jer se usklađuju sa prosječnom platom u 2021. godini u skladu sa Zakonom o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem iz 2012. godine. Dakle, u skladu sa zakonom, naknade će se korisnicima programa stručnog osposobljavanja u 2022. godini obračunati na taj način, a u narednom periodu će iznos rasti shodno rastu prosječne neto zarade, do koje dovodi reforma iz programa ‘Evropa sad’”, naveli su iz Ministarstva.

Iz ovog resora napominju da zakoni nijesu u koliziji jer se ne radi o zaradi, nego o naknadi za program stručnog osposobljavanja, na koju ne utiče set poreskih zakona.

Bonus video: