Prioritet pregovori o udruživanju potencijala koncesionara za istraživanje

Kao primarni dugoročni ciljevi predočene getermalne koncesije, koncesioni ugovori za istraživanja ugljovodonika na kopnu i moru, kao i plutajuće vjetroelektrane

3858 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MKI
Sa sastanka, Foto: MKI

Pregovori sa predstavnicima koncesionara Energeana, Enija i Novateka za udruživanja potencijala za brzi nastavak istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju jedan je od prioritetnih kratkoročnih ciljeva Uprave za ugljovodonike, saopštio je njen izvršni direktor Marko Adžić.

On je, na sastanku sa ministrom kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem, kazao da su među kratkoročnim ciljevima koji se nameću kao priorietni i pregovori sa predstvnicima Enija i Novateka za izradu gasne bušotine, priprema multyclient tendera, kao i zakona za seizmička istraživanja i formiranje rezervi naftnih derivata.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija saopšteno je da je Bojanić sa sagovornicima diskutovao i o seriji dugoročnih ciljeva, te dao punu podršku da se razgovori na tom polju nastave u cilju daljeg razvoja i implementacije predočenih projekata.

Kao primarni dugoročni ciljevi navedene su getermalne koncesije, koncesioni ugovori za istraživanja ugljovodonika na kopnu i moru i plutajuće vjetro-elektrane.

Adžić je inofmisao Bojanića o predstojećoj demobilizaciji bušnog postrojenja koncesionara Eni i Novatek, kao i o tome da je koncesionar u obavezi da u roku od pola godine od okončanja bušenja koncedentu dostavi potpuni izvještaj sa preciznim informacijama o ishodu bušenja.

Iz Ministarstva su naveli da su indikatori upereni na karakteristike tla, kao što su poroznost i propustnost pokazali da se radi o suvoj ili dry hall bušotini, a da je za finalne rezultate potrebno sačekati na izvještaj koncesionara.

Sastanku su, pored Bojanića i Adžića, prisustvovali i državni sekretar za energetiku i rudarstvo, Marko Perunović, generalna direktorica Direktorata za rudarstvo, geologiju i ugljovodonike, Vera Keljanović, kao i predstavnik Odjeljenja za sigurnost operacija sa ugljovodonicima, Miloš Bogdanović.

Bonus video: