Aerodromi će poštovati sudske odluke

Radnici Montenegro Airlinesa u stečaju tvrde da ACG ciljano hoće da im uzme hangar na aerodromu u Podgorici

8555 pregleda 5 komentar(a)
Aerodromi ranije tražili da se MA iseli iz hangara: Sa posljednjeg protesta radnika MA u stečaju, Foto: LUKA ZEKOVIC
Aerodromi ranije tražili da se MA iseli iz hangara: Sa posljednjeg protesta radnika MA u stečaju, Foto: LUKA ZEKOVIC

Aerodromi Crne Gore (ACG) su opredijeljeni da kao zainteresovana strana u postupku koji se vodi između njih i Montenegro Airlines (MA) u stečaju učestvuju i poštuju odluku sudskih instanci ne želeći da prejudiciraju i utiču na njihove odluke.

To je saopšteno iz ACG “Vijestima” u komentaru na tvrdnje radnika MA u stečaju da ova državna kompanija hoće ciljano da im uzme hangar na podgoričkom aerodromu.

Angažovani radnici MA u stečaju prošle sedmice okupili su se na protestu ispred Privrednog suda. Jedna od njihovih predstavnica Dubravka Đurić je tada kazala da će od stečajne uprave, uoči odlučivanja o privremenim mjerama zabrane iseljenja iz hangara koji se nalazi na podgoričkom aerodromu, tražiti da im dostavi dokaze da je hangar, koji je, kako je rekla, od svojih sredstava izgradio MA, i prije otvaranja stečajnog postupka, a i nakon toga, “bio ciljana imovina koju je napadala Vlada Crne Gore” preko, između ostalih, i direktora ACG Gorana Jandreoskog.

Iz Aerodroma navode da je na predmetnom zemljištu, koje je Vlada prenijela na kompaniju izgrađen hangar za potrebe obavljanja djelatnosti vazdušnog prevoza putnika kompanije MA u stečaju.

”Regulisanje odnosa između dvije kompanije u državnom vlasništvu, prije izgradnje predmetnog objekta je definisano Ugovorom o zakupu. Nakon čega je nad privrednim društvom MA u stečaju, uveden stečaj od strane Privrednog suda, koji se i dalje vodi. Ističemo da Zakon o stečaju, kao lex specialis u ovom postupku, sadrži specifične odredbe u odnosu na ostale propise koji uređuju poslovanje privrednih društava i obligacione odnose između privrednih subjekata i korišćenja imovine za poslovanje u toku stečaja”, kazali su iz ACG

Aerodromi su 9. decembra zatražili od stečajne uprave Montenegro Airlines da se u roku od 30 dana iseli iz hangara.

Kako je tada objašnjeno, ugovorom je bilo precizirano da im se izdaje hangar zbog obavljanja djelatnosti za koju su ranije bili registrovani - vazdušni saobraćaj, a koju su prekinuli da obavljaju krajem decembra 2020. godine, te da su nalog za iseljenje hangara uputili na zahtjev kancelarije Zaštitnika državnih imovinskih interesa.

Iz ACG je ranije saopšteno da se MA u stečaju nije u predviđenom roku iselio iz hangara, već je podnio zahtjev Privrednom sudu da odredi privremenu mjeru kojom bi zabranio ACG da ga isele iz ovog hangara.

Za sudiju po ovom postupku određen je Blažo Jovanić, koji je i predsjedik Privrednog suda, ali i stečajni sudija nad MA, zbog čega su Aerodromi podnijeli zahtjev za njegovo izuzeće.

Bonus video: