Cijene goriva lete u nebo, zakon blokiran u Skupštini (INFOGRAFIK)

Novi rast cijena nafte na međunarodnim berzama mogao bi od ponedjeljka uticati na poskupljenje goriva i za više od deset centi po litru

71776 pregleda 315 reakcija 143 komentar(a)
Politika važnija od obuzdavanja rasta cijena?: Detalj iz Skupštine, Foto: Luka Zekovic
Politika važnija od obuzdavanja rasta cijena?: Detalj iz Skupštine, Foto: Luka Zekovic

Cijene glavnih energenata i žitarica juče su bilježile nove rekorde na evropskim berzama. U odnosu na prije dvije sedmice, prije početka rata u Ukrajini, cijene nafte su veća za oko 30 odsto, žitarica za oko 40 do 50 odsto, dok su gas i struja poskupili za tri puta.

Sljedeće usklađivanje cijena goriva u Crnoj Gori je u ponedjeljak, a prema jučerašnjem presjeku cijene benzina bile bi više za oko deset centi a dizela i lož ulja za oko 15 centi po litru. Od prošle sedmice u skupštinskoj proceduri se nalazi Vladin predlog izmjena zakona o akcizama, čijim bi usvajanjem Vlada mogla da smanji akcize za 20 odsto.

Prema podacima iz Skupštine, predlog je predat 4. marta a još nije proslijeđen odborima za ekonomiju i za zakonodavstvo, kroz koje mora da prođe prije sjednice parlamenta.

Skupštine nema predsjednika od smjene Alekse Bečića 7. februara, a funkciju predsjednika sada obavlja potpredsjednik iz brojnijeg poslaničkog kluba Strahinja Bulajić iz DF-a. Međutim, parlament je trenutno u političkoj blokadi zbog spora u vezi sa tim ko može zakazivati sjednice, da li samo Bulajić ili i neko drugi od dvoje potpredsjednika.

Osim rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, koja je značajni izvoznik energenata, na rast cijena nafte uticala je u odluca OPEC-a, udruženja zemalja najvećih izvoznika nafte, da minimalno povećaju kvote za proizvodnju.

To je odluka koja se odnosi na april, pa bi povećanje proizvodnje, a time i smanjenja cijena moglo da uslijedi tek u maju. Analitičari upozoravaju da sadašnje cijene energenata prijete da ponovo uspore svjetsku ekonomiju koja se tek počela oporavljati od posljedica pandemije.

Ministarstvo kapitalnih investicija je još u martu prošle godine upozorilo da će zbog smanjenja pandemije i povećanja ekonomskih aktivnosti doći do rasta cijena goriva, zbog čega je tada pozvalo Ministarstvo finansija na razgovor o visini akciza, ali do toga nije došlo.

Ministar finansija Milojko Spajić juče je na svom tviter nalogu napisao da su cijene nafte na najvišem nivou od 2008.

”Nažalost očekujemo dodatna povećanja cijena, koja mi kao vlada nemamo zakonski okvir da ograničimo. Nadamo se da će parlamentarci iz trećeg puta shvatiti zašto je bitno da se izglasa zakon o akcizama, i time omogući smanjenje do 20% u ovakvim situacijama”, naveo je Spajić.

Poslanik SD Boris Mugoša, koji je Skupštini ranije predložio zakon o smanjenju akciza za 25 odsto, odgovorio je da podržava Spajićev predlog, ali da sve zavisi od partija koje blokiraju održavanje sjednice parlamenta. Poslanik SDP-a Raško Konjević podsjetio je da je njihov predlog o smanjenju akciza predat Skupštini u januaru prošle godine, a da su ga Vlada i dosadašnja vladajuća većina više puta odbijale.

Nacrt zakona o ograničavanju cijene osnovnih životnih namirnica nalazi se na javnoj raspravi i za 20-ak dana mogao bi biti u skupštinskoj proceduri. Veliki trgovački lanci i uvoznici sada imaju zalihe osnovnih namirnica za dva do tri mjeseca.

Prema informacijama “Vijesti” i najveće pekare su nabavile značajne zalihe, ali ukolio se zadrži ovakav trend cijena brašna u aprilu bi morali povećati cijene. Osnovna vrsta vekne bijelog hljeba od 500 grama poskupila je u januaru sa 50 na 65 centi, nakon što je istekla odluka o zamrzavanju cijene.

Bonus video: