Privredni sud potvrdio: Sveti Stefan, Miločer i plaže može da koristi samo Adriatic Properties

"Uslovi privremene mjere sprječavaju Hotelsku grupu Budvanska rivijera (kao zakupodavca) kao i Ministarstvo ekonomskog razvoja (kao garanta zakupodavca) da preduzmu bilo kakve radnje koje mogu da štete Adriatic-u i njegovim pravima na ekskluzivitet"

73425 pregleda 348 reakcija 77 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Privredni sud Crne Gore je 7. marta 2022. godine donio rješenje kojim se potvrđuje ranija odluka o privremenoj mjeri u korist Adriatic Properties „Budva“ u odnosu na rizort Aman Sveti Stefan, saopšteno je iz Adriatic Properties.

"Nakon ovog rješenja, Adriatic sa zadovoljstvom objavljuje svoju namjeru da otvori Aman Sveti Stefan rizort za predstojeću sezonu 2022. godine", kazali su iz te kompanje.

Kako su naveli, uslovi privremene mjere sprječavaju Hotelsku grupu Budvanska rivijera (kao zakupodavca) kao i Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) (kao garanta zakupodavca) da preduzmu bilo kakve radnje koje mogu da štete Adriatic-u i njegovim pravima na ekskluzivitet i mirno uživanje u pogledu zakupljene imovine rizorta Aman Sveti Stefan (uključujući susjedne plaže i morsko dobro) koje je Adriatic bez ometanja koristio više od 14 godina.

"Prva vrsta radnji koje su izričito zabranjene Privremenom mjerom su sve radnje koje mogu štetiti Adriatic-ovom pravu korišćenja rizorta Aman Sveti Stefan, uključujući uklanjanje ograda, instalacija i opreme i pokušaje promjene prava na ekskluzivnost koja uživaju gosti rizorta. Druga vrsta radnji koje su izričito zabranjene Privremenom mjerom su preduzimanje bilo kakvih radnji koje mogu podstaći treća lica da preduzmu akte nasilja ili vandalizma nad imovinom datom u zakup Adriatic-u, uključujući i izmjene na imovini rizorta Aman Sveti Stefan", kazali su iz ove grupacije.

Dodali su da očekuje da će Hotelska grupa Budvanska rivijera i MER poštovati uslove privremene mjere.

"Nažalost, u svijetlu brojnih dobro dokumentovanih slučajeva smetnji, nije bilo moguće otvoriti rizort Aman Sveti Stefan za 2021. godinu zbog ozbiljne i legitimne zabrinutosti za njegove goste i osoblje, odnosno zbog stvari koje su potpuno van njihove kontrole. Ti slučajevi i zabrinutost koju su prouzrokovali spriječila je rad rizorta Aman Sveti Stefan na nivoima privatnosti, bezbjednosti i standarda usluge koje klijentela i osoblje rizorta očekuju i zaslužuju i po kojima je brend rizorta poznat i poštovan. Mi u Adriaticu smo bili veoma nesretni zbog donešene, ali neophodne odluke o zatvaranju rizorta i neizbježnim posljedicama koje je to imalo po mogućnosti zapošljavanja i lokalnu privredu kako u Budvanskom regionu tako i po Crnu Goru u cjelini", kazali su iz Adriatic-a.

Oni su pozdravili odluku Privrednog suda da dodijeli privremenu mjeru, jer pruža, kako su saopštili, adekvatnu zaštitu kako bi Adriaticu omogućio bezbjedno i sigurno upravljanje Aman Sveti Stefan rizortom u skladu sa svojim pravima i obavezama za predstojeću turističku sezonu.

"Adriatic je veliki lokalni poslodavac i u svakom trenutku je imao najbolje interese šire lokalne zajednice na čelu donošenja odluka. Ponovno otvaranje Aman Sveti Stefan rizorta omogućava nastavak izuzetno plodne i produktivne komercijalne veze između Adriatic-a i Crne Gore", zaključili su iz te kompanije.