Petričević zabranila novinarima da postavljaju pitanja o zahtjevu za smjenu

Vršiteljka dužnosti Uprave prihoda i carina zatečena Spajićevim predlogom za njenu ostavku, koju je kaže odbila zbog postignutih rezultata u UPC. Novinarima podijelila tekst "Vijesti" i lične podatke novinara Gorana Kapora

69634 pregleda 153 reakcija 149 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.03.2022. 19:02h

Vršiteljka dužnosti Uprave prihoda i carina (UPC) Milena Petričević ponovila je da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić od nje tražio da podnese ostavku na tu funkciju u srijedu veče, ali da je ona to odbila zbog postignutih rezultata u UPC.

"Bila sam zatečena. Vidljivo je svima da ova uprava unazad četiri mjeseca stvara rezultate i to ne bilo kakve rezultate. Postigli smo istorijske rezultate u sprečavanju krijumčaranju narkotika. Zaplijenili smo tonu kokaina bez medjunarodne pomoći. Ti rezultati se cijene svudje osim u Crnoj Gori. Ovi rezultati su po redu veličina veći nego svi rezultati susjednih zemalja", kazala je ona.

Petričević je zabranila novinarima na konferenciji da joj postavljaju pitanja na ovu važnu temu, već je samo ispričala šta je ona imala da kaže.

Ona je na presu svim novinarima podijelila tekst "Vijesti" na ovu temu uz konstataciju da joj se današnji naslov na tu temu nije dopao, ali ništa od navedenih informacija nije opovrgla.

"Vijesti" su objavile informaciju da je Spajić nju pozvao na odgovornost ukazujući joj zvaničnim mišljenjem na njeno postupanje u vezi sa koncesijom za igre na sreću firmi "Džek Pot" čiji su vlasnici Branislav Mićunović i Sava Džigi Grbović.

Prema mišljenju Ministarstva u koje su “Vijesti” imale uvid, Petričević je morala toj privatnoj kompaniji negativno da odgovori na njihov zahtjev za drugo produženje koncesije za kazino “Falkeinstener” u Bečićima, prije isteka koncesije 18. februara.

Milena Petričević
foto: Luka Zeković

Ona to nije učinila, pa je Privredni sud na zahtjev “Džek pota” donio privremenu mjeru o produženju rada kazina do pravosnažno riješenog spora između tog privatnika i države.

Svaka nova koncesija za rad kazina početno košta 2.000.000 eura.

Na konferenciji za novinare podijelila je lične podatke novinara "Vijesti" Gorana Kapora (broj telefona) koji je sa Upravom prihoda i carina komunicirao.

Novinarima je kazala da joj pošalju pitanja koja imaju mejlom, te da će odgovoriti na njih.

Navela je da je 2016. godine “Džek Pot” dobio novi ugovor, a ne aneks ugovora, kako je to trebalo za novo produženje koncesije, koju su prethodno imali deset godina.

"Neko je napravio previd dodjeljujući ugovor 2016. godine. Zašto je prethodni ugovor produžen ugovorom, a ne aneksom, ja pozivam da se to utvrdi. Ono što sam ja zatekla da Džek Pot ima ugovor i na osnovu tog ugovora traži produženje", rekla je Petričević.

Povezani članci

11. Mart 2022.

Petričević pada zbog Brana i Džigija

Dodala je da se sastala sa Savom Grbovićem, te da o tome postoji dokumenta.

"Ne bih bila iskrena da kažem da ne znam ko si Mićunović i Grbović. Imala sam prilike da te ljude prođem i mimoiđem. Kao profesionalka nijednu aktivnost ne radim, a da o njoj ne ostane pisani trag", rekla je ona.

Kazala je da je ne interesuje ko stoji iza imena koncesionara, jer to za nju nije relevantna činjenica.

Navela je da resorni ministar Spajić nije oponirao koncesionaru i dodala da predmet koncesije nije retoričko pitanje.

Dodala je da ne želi da komentariše pojedinosti tog slučaja dok se ne okonča postupak pred Privrednim sudom.

Milena Petričević
foto: Luka Zeković

Petričević je kazala da UPC u svom poslovanju mora da bude samostalna institucija.

"Ne smije da bude ničija prćija, ne smije da bude instrument bilo čijih moćnika", rekla je ona.

Petričević je ponovila da joj je Spajić nudio pozicije direktorke Direktorata za nadzor (pomoćnik ministra) u ministarstvu koje planiraju da pretvore u finasijsku policiju, ali pozicije i u IRF-u i CEDIS-u.

"U tom direktoratu su veći platni razredi nego na ovoj poziciji, i za petinu se manje radi nego ovdje", rekla je ona.

Ona je potvrdila da je razgovarala i sa direktorom ANB-a Dejanom Vukšićem.

"Moram da kažem da zbog rezultata, zbog ličnog kredibilitetu i dostajanstva nisam mogla da dozvolim da urušim svoj dignitet. Rezultati su me na to obavezali", navela je ona.

Navela je da državni službenik mora biti hrabar.

"Došli smo u situaciju da ja imam hrabrost da ispred svih vas stanem uključujući državni vrh i moćnike. Sami ćete donijeti zaključak da li aktuelna direktorica radi u interesu pojedinaca ili države", rekla je ona i dodala da svako ko sumnja u njen rad može podnijeti krivične prijave.

Petričević je kazala, povodom kritike upućene od strane Spajića zbog nedonošenja Predloga pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji UPC, da je ministar postavio rok do decembra 2021. godine, ali da je taj rok postavio njenom prethodniku Aleksandru Damjanoviću.

"Ja sam uoči Nove godine dobila nalog da radim na tom predlogu... Možda je moj hendikep da svaki svoj zadatak radim odgovorno", kazala je Petričević i dodala da zahtijeva rok od šest mjeseci, koji je dodijeljen njegovom prethodniku.

Navela je da tražila tek para dana odmora zbog ljekarskog pregleda, te da nije tačno da je tražila odmor od 29 dana.

Objasnila je da pomoćnike u UPC koje je dobila ona nije birala. Istakla je da nije zadovoljna radom pomoćnice za naplatu (Jelena Đukić), koja je bila odsutna, kako je navela, sa posla dva mjeseca usred sprovođenja programa "Evropa sad".

"Da li ministar to zapaža ne bih komentarisala", rekla je Petričević.

Više izvora "Vijesti" tvrdi da je Đukić i njena moguća nasljednica.

Bonus video: