Pripremljen set mjera podrške vrijedan između 20 i 50 miliona eura

Paketom je predviđeno osam mjera, između ostalog, ukidanje PDV za brašno i ulje, smanjenje akciza na gorivo do 40 odsto umjesto 20 odsto kako je predloženo, pet dodatnih miliona za poljoprivredu...

72992 pregleda 267 reakcija 154 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović
Ažurirano: 12.03.2022. 15:46h

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo ekonomskog razvoja pripremilo je set mjera kao podršku privredi i građanima koji je vrijedan između 20 i 50 miliona eura, kao odgovor na ratna dešavanja u Ukrajini čije ekonomske posljedice se osjećaju i u Crnoj Gori.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je objasnio da vrijednost paketa podrške varira u zavisnosti koliko dugo bude trajala krizi u Ukrajini.

Taj paket mjera će biti usvojen na sjednici Vlade narednog četvrtka.

Paketom je predviđeno osam mjera, između ostalog, ukidanje PDV za brašno i ulje, smanjenje akciza na gorivo do 40 odsto umjesto 20 odsto kako je predloženo, pet dodatnih miliona za poljoprivredu...

Stijović: Poljoprivredi dodatnih pet miliona eura

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je da će poljoprivredi biti opredijeljeno dodatnih pet miliona eura, čime će Agrobudžet biti vrijedan iznad 55 miliona eura.

Kako je objasnio, na zajedničkoj konferenciji tri resorna ministra, prva mjera se odnosi na dodatnu subvenciju od 250 eura za proizvodnju žitarica po hektaru zemljišta, što je u ukupnom iznosu 500 eura za tu oblast, a dodatnih deset eura se izdvaja za mlade poljoprivrednike.

Druga mjera se odnosi na dodatnu subvenciju proizvodnju kasnog krompira, od 150 eura po hektaru, pored već postojeće podrške od 250 eura po hektaru. Dodao je da je uslov za to da poljoprivrednici imaju registrovana svoja gazdinstva i površine veče od 0,3 hektara.

Treća mjera koju je naveo Stijović su besplatni plastenici za proizvodnju povrća.

"Ukupno 2.500 plastenika ukupne površine 250 hiljada kvadratnih metara, što je 50 fudbalskih terena", rekao je Stijović.

Uz to, za sve poljoprivrednike biće obezbijeđena jednokratna pomoć od 200 eura.

"Cilj je da zaštitimo domaću proizvodnju... Uvoz poljoprivrednih proizvoda je pokazao svu opravdanosti davanja ovih sredstava, Uvezli smo proizvode koje sami možemo da proizvedemo", rekao je Stijović.

Milatović: Peta mjera predstavlja pripremu plana interventnih nabavki

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović naveo je da je to ministarstvo pripremilo plan interventnih nabavki koji daje osnov da u slučaju problema snadbijevanja tržišta Vlada može da donese odluku o aktiviranju ovog plana i naloži da se izvrši nabavka onih proizvoda za koji se procjenjuje da postoji problem u snadbijevanju.

Sljedeća mjera se tiče kreiranja pravnog osnova za ograničavanja cijena osnovnih životnih namirnica.

"MER je pripremio Nacrt Zakona i privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi kojim je predviđeno da će Vlada Crne Gore u slučaju povećanja cijena moći da reaguje", naveo je on.

Spajić: Dodatne mjere uz program "Evropa sad"

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da se sedma mjera odnosi na već predloženi Vladin predlog izmjena Zakona o akcizama, sa tim što bi se akcize umjesto 20 odsto kako je planirano mogle smanjiti do 40 odsto.

U skupštinskoj proceduri od 4. marta je predlog izmjena Zakona o akcizama . Skupština nije zasijedala zbog političke krize i spora oko toga ko je može zakazati.

Akciza na dizel goriva sada iznosi 44 centa po litru a kod benzina 55 centi, tako da bi ova mjera, ukoliko se predlog usvoji, sa pripadajućim dijelom PDV-a na ovaz iznos, mogla smanjiti cijene goriva za 22 do 26 centi po litru.

On je najavio da će biti privremeno ukinut PDV za namirnice brašno i jestivo ulje, te da će PDV za so biti smanjen sa 21 na 7 odsto, kao što je već za šećer.

Spajić je ukazao da su to mjere koje su i nastavak uz program "Evropa sad".

On je objasnio da je država pravovremenim odlukama donijela višemilionski korist budžetu kroz hedžing aranžman za kredit za auto-put, jer je dolar znatno ojačao u odnosu na euro.

"Pored povećanja zarada, kroz program 'Evropa sad', te značajno većeg izdvajanja za agrobudžet iz nacionalnih sredstava, predlažemo dodatne mjere podrške privredi i građanima, kao odgovor na negativne efekte koje rat u Ukrajini ima na crnogorsku ekonomiju, prije svega na rast cijena i životni standard građana", rekao je Spajić.

Stijović: U komunikaciji sam sa saradnicima iz Srbije kako bi dolazila roba

Ministar Stijović je kazao da je na dnevnom nivou u komunikaciji sa kolega iz Srbije, kako bi roba iz te zemlje mogla pristizati u Crnu Goru.

Kazao je da je juče 20 kamiona iz Srbije prošlo carinsku kontrolu, nakon što je Vlada Srbije donijela odluku o zabrani izvoza žitarica i ulja.

"Očekujemo da ćemo vrlo brzo uvoziti brašno i žitarice. Srbija trenutno ima više nego što je potrebno. Mi tražimo da nam se dozvoli da kupimo, da nam se ukinu zabrane... Apsolutno nema mjesta panici među građanima, jer imamo dovoljno zaliha", rekao je Stijović.

Vlada Srbije je donijela u četvrtak odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja.

Iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije par dana najavio da će zemlje region, među kojima i Crna Gora, biti izuzete od zabrane izvoza žitarica i brašna, to ne piše u današnjem saopštenju Vlade Srbije.

Milatović: Zašto Abazović nije glasao za smanjenje akciza na gorivo?

Ministar Milatović je kazao da skoro dva mjeseca ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ne dolaze na sjednice Vlade.

"Niko ovdje ne pominje bojkot potpredsjednika Vlade koji se prosto ne pojavljuje na sjednicama Vlade skoro dva mjeseca, tog čovjeka nema, kao i ministra spoljnih poslova i ministra unutrašnjih poslova (Sergej Sekulović) u situaciji kada se zemlja nalazi u političkoj i ekonomskoj krizi... Pozivam vas da pitate zašto se oni ne pojavljuju na sjednicama Vlade... Je li iko postavio pitanje zašto Abazović nije glasao na sjednici Vlade za Zakon o akcizama. Sada GP URA proziva nekog za taj zakon a njihov lider nije glasao da se smanje akcize", rekao je Milatović.

Bonus video: