Čelnici Zavoda optužili Jeliće i Mustafića za nepotizam i političko zapošljavanje

Folić i Vujošević istakli da od maja prošle godine, kada je Zavod preuzeo novi menadžment, nije zaposleno ni jedno novo lice u sisteme ZZZCG

4995 pregleda 7 komentar(a)
Vujošević i Folić, Foto: ZZZCG
Vujošević i Folić, Foto: ZZZCG

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje i predsjednica Upravnog odbora te institucije, Goran Folić i Hadži Vesna Vujošević, optužili su nekadašnje direktore Zavoda - bračni par Vukicu i Zorana Jelića, kao i Sulja Mustafića, za neodgovorno i nesavjesno rukovođenje, političko zapošljavanje i nepotizam.

"Bračni par Jelić se u periodu rukovođenja ovom institucijom svojski potrudio da opravda povjerenje rukovodstva svoje partije DPS-a, time što je zapošljavao članove i aktiviste DPS-a. Pored članova i aktivista partije Jelići su redovno i uredno zapošljavali i to nemalom broju članove svoje najuže porodice", rekla je Vujošević, kako je saopšteno iz Zavoda.

Ona je navela da Jelićeva rođena sestra radi kao samostalni referent za administrativno-tehničke poslove u podgoričkom birou, a da njegova sestra od strica radi kao samostalni referent za administrativne poslove u birou rada Nikšić. Brat od strica Vukice Jelić samostalni je referent za evidenciju nezaposlenih lica i ostalih tražilaca zaposlenja, u Birou rada Danilovgrad koji pripada Područnoj jedinici Podgorica, dok je "snaha od Vukicinog brata" samostalni referent za administrativno-tehničke poslove u podgoričkom birou, dodala je Vujošević.

"Osim najbliže rodbine bračnom paru Jelić nisu nepoznate ni kumovske veze pa se tako u centralnoj službi Zavoda zaposlila kćerka od Zoranovog kuma kao samostalni savjetnik, a od Vukicine kume kćerka kao samostalni savjetnik za evidenciju i posredovanje pri zapošljavanju u Podgoričkom birou. Vukica Jelić je često naglašavala da je mladim ljudima, srednjoškolcima i studentima potrebna stimulacija i motivacija za sezonsko zapošljavanje. Kako bi sa riječi prešla na djelo Vukica Jelić je u ljetnjem periodu za vrijeme godišnjih odmora na šalteru podgoričkog biroa rada zaposlila kćerku, kćerkinu najbolju drugaricu, brataničnu i sestrića. Pretpostavljam da je ovim činom uspjela u misiji stimulisanja i motivisanja crnogorske omladine", navela je Vujošević.

Folić je naveo da je Mustafić je u periodu od 2017. do maja 2021. godine, dok je bio direktor Zavoda, zaposlio 41 osobu u sistemu te institucije.

Rekao je da je zaposlenje tih osoba sporno, zato što su "svi navedeni u tom momentu bili članovi ili simpatizeri DPS-a i Bošnjačke stranke", u kojoj je Mustafić visoki funkcioner.

"Pored ovakvog načina zapošljavanja, u mandatu Mustafića bio je prisutan i nepotizam. Naime, on je kao direktor Zavoda zaposlio svog vjenčanog kuma i bližnju rođaku. Svom kumu je zbog mjesta boravka, koje je van Podgorice, potpisao naknadu za odvojeni život u visini od 110 eura mjesečno, (period 01.03.2020-26.04.2021). Naknada je sporna, jer smo u saznanju da gore pomenuto lice posjeduje stan u Podgorici pa samim tim on nije mogao dobiti naknadu za odvojeni život. Što se tiče zaposlenja rođake, dotična osoba je živjela u Rožajama sve vrijeme svog rada, gdje je bila na mjestu referenta u centrali ove institucije u Podgorici. Da ne bi bio zagonetno kako je Mustafićeva rođaka iz Rožaja obavljala svoje radne zadatke u centrali, pobrinuo se upravo Mustafić time što ju je uredno, lično on svakog jutra upisivao u evidenciju dolaska na posao", naveo je Folić.

Kazao je da je, nakon imenovanja na poziciju v.d. direktora ZZZCG i određenog vremena, za koje se "uvjerio da dotična osoba" ne dolazi na posao, "istoj u skladu za zakonom uručio otkaz".

"Pomenuta osoba je uložila žalbu na moju odluku, na šta svakako ima pravo, ali ostaje nejasno na šta se konkretno žalila? Na sopstveni nedolazak na posao ili što je poput Mustafića nisam ja upisivao u evidenciju dolaska? Ovo je sasvim dovoljno materijala za podnošenje krivične prijave", dodao je Folić.

Napomenuo je da od maja prošle godine, kada je Zavod preuzeo novi menadžment, nije zaposleno ni jedno novo lice u sisteme ZZZCG.

"Nije sačinjen nijedan ugovor o djelu i ni jedan ugovor o privremenim i povremenim poslovima, iako nam na to ukazuje u svom izvještaju DRI da moramo ojačati sve sektore novim ljudima a posebno se odnosi na Fond za profesionalnu rehabilitaciju gdje postoji nedostatak kadrova, gdje se sve radi i dalje ručno i da je potrebna digitalna transformacija kao jedan od prioriteta ZZZCG", ukazao je Folić, kako se navodi u saopštenju.

Bonus video: