Stočari o cijeni mlijeka u ponedjeljak sa tri ministra

Ukoliko se ukupna cijena po litru koju dobijaju proizvođači ne poveća na iznos od 70 centi, sljedeće sedmice moguć prekid isporuka mlijeka i protesti

23915 pregleda 77 reakcija 28 komentar(a)
Može li se sačuvati domaća proizvodnja? (Ilustracija), Foto: Boris Pejovic
Može li se sačuvati domaća proizvodnja? (Ilustracija), Foto: Boris Pejovic

Predstavnici proizvođača mlijeka predali su juče Ministarstvu poljoprivrede svoje predloge kako bi se mogao povećati dio novca koji oni dobijaju i smanjiti njihovi troškovi, a što bi Vlada trebalo da razmotri danas ili sjutra. Predloženo je smanjenje poreza na žitarice i stočnu hranu kao i na veći broj mliječnih proizvoda, povećanje subvencija i smanjenje trgovačkih marži.

Predlozi se odnose na resore poljoprivrede, finansija i ekonomskog razvoja, pa je za ponedjeljak dogovoren sastanak proizvođača sa ministrima poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem, finansija Milojkom Spajićem i ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem.

Predstavnik Udruženja stočara Vlado Lakić, kazao je juče “Vijestima” da će oni do ponedjeljka imati sastanke sa svim proizvođačima, kako bi u slučaju negativnog odgovora u ponedjeljak svi prestali sa predajom sirovog mlijeka mljekarama i dogovorili druge moguće oblike protesta.

On je naveo da je zbog rasta cijena stočne hrane, goriva, vještačkih đubriva i drugih inputa u proizvodnji hrane za stoku, uzgoju stoke i proizvodnji mlijeka, u gubitku ako za litar otkupljenog mlijeka dobiju manje od 70 centi.

”Naši troškovi se zbog situacije na međunarodnom i domaćem tržištu povećavaju svakodnevno. Svaka nova isporuka stočne hrana je skuplja od one prethodne. Većina troškova je za duplo veća nega prije godinu. Pozivamo sve ostale koji učestvuju u konačnoj otkupnoj cijeni mlijeka prerađivače, državu, opštine i trgovce na solidarnost i da zajednički podijelimo teret ove krize, kako bismo sačuvali domaću proizvodnju. Zbog toga smo predložili smanjenje PDV-a na žitarice i stočnu hranu, to bi uticalo na smanjenje troškova za tri do 3,8 odsto. Predlažemo i smanjenje PDV na mliječne proizvode gdje to do sada nije urađeno, a da taj dio dobiju proizvođači. Predloženo je i povećanje subvencija, kao i da pokušaju da se dogovore sa trgovcima o smanjenju njihovih marži, na šta su se najviše žalile mljekare. Tako cijena domaćeg mlijeka za potrošača ne bi bila veće od uvozne, a mi bismo mogli da pokrijemo sve veće i veće troškove”, kazao je Lakić.

Otkupna cijena mlijeka koju plaćaju mjekare je do 42 centa za najkvalitetnije mlijeko, dok su od početke godine državne subvencije povećane sa 10 na 14 centi za ekstra kvalitet, dok opštine dodaju još pet do osam centi. Međutim, mnoge, naručito manje farme ne mogu da ispune sve uslove o kvalitetu i količini mlijeka, pa dobijaju i znatno manje od ovih oko 60 centi po litru.

Mljekare su ranije saopštile da ne mogu povećati svoj iznos za otkupljeno mlijeko jer oni litar pasterizovanog trgovcima prodaju za oko 55 centi po litru, dok ono u trgovinama košta 65 do 70 centi sa PDV-om. Oni su naveli i da bi povećanje konačne cijene u trgovinama značilo da bi domaće mlijeko moglo postati skuplje od uvoznog zbog čega bi izgubii kupce.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede do prije dva dana saopštavali su da nije moguć novi rast premija za mlijeko, jer su postojeće značajno veće nego u regionu i EU. Novi krug razgovora je u ponedjeljak, a do tada će svi zasebno analizirati situaciju i iznijeti konačne predloge.

Lakić: Potrebno je hitno donijeti odluke

Lakić navodi da je potrebno hitno donijeti odluke, jer je svaki dan čekanja veliki gubitak za njih, ali da je problem politička kriza i blokada u donošenju odluka.

”Evropska unija je donijela odluku o vanrednoj pomoći ovom sektoru od 500 miliona eura, tako da će naša konkurencija iz uvoza dobiti značajnu podršku za smanjenje troškova i očuvanje njihovih cijena. Naša Vlada je donijela odluku o kriznoj pomoći od pet miliona, ali se nisu konsultovali sa nama kada su je donosili i ona za nas nije primjenljiva. Tako je bilo i prošle godine zbog čega je jedan dio pomoći ostao neiskorišćen, a jedan i neisplaćen za koncentrate”, kazao je Lakić.

Bonus video: