Položen kamen temeljac za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

„Snažno smo posvećeni zelenoj energiji, ali u vremenu globalne krize i te kako vodimo računa o energetskoj nezavisnosti i poboljšanju postojećih objekata u domenu poštovanja EU direktiva. Radujemo se što postoji snažno interesovanje za ulaganje u nove energetske objekte sa svih strana“, kazao je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin

5795 pregleda 3 komentar(a)
Foto: EPCG
Foto: EPCG

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin i predstavnik konzorcijuma koji će izvoditi radove Ji Hongchun ozvaničili su početak radova na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja vrijedne oko 70 miliona eura.

Planirano je da se cio posao završi do oktobra 2024 godine.

"Nakon završetka rekonstrukcije Termoelektrana Pljevlja biće jedna od najmodernijih elektrana ovog tipa u regionu. Realizacijom ove investicije ispunićemo sva očekivanja iz evropskih direktorva kada su u pitanju granične vrijednosti čestica praškastih materija, azota i sumpora. Ovo je projekat koji omogućava duži radni vijek Termoelektrani. Energetsku tranziciju nije moguće izvesti preko noći, pa je, do izgradnje adekvatnih zamjenskih kapaciteta, neophodno održavati i osavremenjivati proizvodnju u postojećim proizvodnim objektima, s naročitim osvrtom na TE Pljevlja, kao podružnicu EPCG koja generiše najveću proizvodnju, a time i profit za našu kompaniju“, rekao je Rovčanin.

On je naveo da se radi o istorijskom danu za Pljevlja i Crnu Goru.

Rovčanin je kazao da projekat ekološke rekonstrukcije TE podrazumijeva i toplifikaciju Pljevalja, koju će u prvoj fazi sa dva i po miliona eura finansirati Elektroprivreda Crne Gore.

Rovčanin je kazao da je projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja bio u zastoju u prethodnom periodu, ali da su oni u međuvremenu unaprijedili ugovor.

"Dodatni radovi koštaju 15 miliona eura tako da ovaj projekat sada približava iznosu od 70 miliona eura. Sve formalno pravne radnje kada su u pitanju odluke nadležnih su dodnijete svi ugovori su potpisani realizacija počinje na terenu. Ovaj projekat više niko ne može zaustaviti bilo kojim odlukama. Ovo je projekat koji je potreban Crnoj Gori i to je vrijeme pokazalo. Nesumnjivo, ovdje se izvode radovi i ne postoji bojazan za zaustavljanje projekta jer onaj ko želi da ga zaustavi, želi da zaustavi EPCG i državu i da od naše zemlje napravi uvozno zavisnu državu i u jednom teškom periodu.“, rekao je Rovčanin.

Koliko je TE značajna za Crnu Goru, Rovčanin je ilustrovao podatkom da će za vrijeme njenog zastoja od 65 dana zbog redovnog godišnjeg remonta morati da uvezu struje u vrijednosti od 35 do 37 miliona eura.

"Objekat svaki dan proizvede struje u vrijednosti od 1,2 do 1,5 miliona eura i ne postoji ni jedan argument koji je plasiran prethodnih dana u javnosti koji je usmjeren na zatvaranje Termoelektrane i kočenje projekta ekološke rekonstrukcije koji može da nađe uporište u struci nauci realnim potrebama. Ovaj projekat ne sliči onim projektima od ranije kada je stavljan kamen temeljac a da su radovi izostali“, rekao je Rovčanin.

Dodao je da će za nekoliko nedelja biti raspisan tender za izradu glavnog projekata toplifikacije Pljevalja.

"Za nekoliko dana će građani vidjeti i trasu toplifikaciju koja će ići do Sportskog centra Ada. Naišli smo na razumjevanje Uprave za javne radove koja je raspolaožena da u narednoj budžetskoj godini opredjeli 8,5 miliona eur da bi se kompletna toplifikacija zaokružila. Napominjem da prvu fazu finasira Elektroprivreda sa dva i po miliona eura“, rekao Rovčanin.

U okviru ekološke rekonstrukcije radi se rezervni izvor toplote za toplifikaciju grada u slučaju kada TE ne bude radila.

Najviše novca, skoro polovinu ugovorenog iznosa, biće utrošeno za izgradnju Postrojenje za odsumporavanje, a radiće se i postrojenje za otklanjanje azotnih oksida, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, novi rashladni toranj...

kamen temeljac TE Pljevlja
foto: EPCG

Ji je rekao da je danas veliki dan za sve i da je počastvovan time što su u prilici da konačno počnu sa radovima na ekološkoj rekonstrukciji.

On je dodao da će uložiti maksimalan napor da posao završe u predviđenom roku, uz podrazumijevajuće poštovanje ugovora i na obostrano zadovoljstvo

"EPCG želim da nastavi da se razvija u korak sa globalnim trendovima, a spremnost da se opredijeli za ovakav projekat govori da se radi o veoma respektabilnoj kompaniji. Mi, s druge strane, garantujemo najveći kvalitet radova, što će se, siguran sam, pokazati i onog dana kada ovaj projekat bude završen”, dodao je Ji.

Projekat ekološke rekonstrukcije bi trebalo da bude završen u periodu od oko dvije i po godine.

kamen temeljac TE Pljevlja
foto: EPCG

On je naveo da vjeruje da će ovaj projekat dovesti TE Pljevlja do statusa najmodernijih elektrana na ovim prostorima, jer će njegovom realizacijom nivo emisija azota, sumpora i praškastih materija biti u granicama direktiva EU.

Bonus video: