Iz Vlade 2019. godine skrojili presudu Vrhovnog suda?

Slovenački “Petrol” pravosnažno izgubio spor pred Apelacionim sudom od 2,8 miliona eura, a u reviziji pred Vrhovnim za svega nekoliko dana presuđeno u njihovu korist Advokat podgoričke kompanije Veselin Radulović tvrdi da su Slovenci, preko izvršne vlasti na čijem čelu je bio Duško Marković, faktički i direktno uticali na ishod spora, nakon što su zaprijetili da će se povući iz Crne Gore ako ga izgube...

39534 pregleda 14 komentar(a)
Nove afere ljuljaju pravosuđe - stub demokratije (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Nove afere ljuljaju pravosuđe - stub demokratije (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Slučaj podgoričke kompanije “Temple’s glory 2.9”, koja je pod sumnjivim okolnostima prije dvije godine izgubila višemilionski spor sa slovenačkim “Petrolom” pred Vrhovnim sudom, dok je njegova predsjednica bila Vesna Medenica, ukazuje na novi mogući slučaj nezakonitog uticaja na presude najviše sudske instance.

Advokat kompanije “Temple’s glory 2.9” Veselin Radulović kazao je “Vijestima” da imaju saznanja da je tadašnje rukovodstvo “Petrola” DD Ljubljana i njihova firma u Crnoj Gori “Petrol CG MNE” 2019. i 2020. godine, preko tadašnje Vlade Crne Gore, faktički i direktno uticalo na ishod sudskog postupka i na presudu Vrhovnog suda.

Radulović
Radulovićfoto: Privatna arhiva

Na vlasti je tada bila Vlada koju je vodio Duško Marković (DPS).

”Temple’s glory 2.9” je 2013. godine pokrenula parnični postupak radi naknade štete u iznosu od devet miliona eura protiv kompanija ‘Petrol CG MNE’ i ‘Petrol’ DD Ljubljana. Nakon što je prvostepena presuda Privrednog suda ukidana dva puta, Apelacioni sud je u oktobru 2019. godine donio presudu kojom je prihvatio pravni osnov i djelimično usvojio tužbeni zahtjev ove podgoričke firme i obavezao “Petrol CG MNE” da im isplati iznos od 2,8 miliona eura, što je bio samo dio tužbenog zahtjeva.

”Temple’s glory 2.9” je naplatio taj iznos, ali je izjavio i reviziju presude za preostali dio tužbenog zahtjeva, dok je “Petrol CG MNE” izjavio reviziju tražeći potpuno ukidanje presude Apelacionog suda i povrat 2,8 miliona eura.

Spisi predmeta su dostavljeni Vrhovnom sudu krajem januara 2020. Sudija Vrhovnog suda Branimir Femić je, kao sudija izvjestilac u predmetu, u neuobičajno kratkom roku, za samo nekoliko dana od prijema predmeta, u kojem je suđenje trajalo šest godina, pripremio za odlučivanje po reviziji i već 4. februara 2020. Vrhovni sud je riješio predmet tako što je na štetu “Temple’s glory 2.9” preinačio pravosnažnu presudu Apelacionog suda i u cjelosti odbio tužbeni zahtjev.

”Pozitivna presuda ili odlazimo”

Radulović za “Vijesti” kaže da imaju jasna saznanja o uticaju tadašnjeg rukovodstva “Petrola” na nekoga u Vladi i na ishod postupka.

”Ta saznanja ukazuju na osnovanu sumnju da su predstavnici prethodne uprave ‘Petrol’ DD Ljubljana prije donošenja presude Vrhovnog suda na sastanku sa predstavnicima izvršne vlasti Crne Gore, prvo krajem 2019. godine, a zatim i početkom 2020. godine, poslovanje u Crnoj Gori uslovili donošenjem presude u njihovu korist. U protivnom, najavili su povlačenje ove kompanije iz Crne Gore. U neposrednim pregovorima koji su se vodili sa predstavnicima ‘Temple’s glory 2.9’ rukovodstvo ‘Petrol’ DD Ljubljana je priznalo i potvrdilo navode da su na sastanku u tadašnjoj Vladi Crne Gore jasno saopštili da će se presuda Vrhovnog suda u ovom predmetu cijeniti kao stav države Crne Gore prema kompaniji ‘Petrol’ DD Ljubljana i da će u slučaju negativnog ishoda u sudskom sporu od devet miliona eure sa ‘Temple’s glory 2.9’ oni smatrati da slovenačke kompanije nijesu dobrodošle u Crnu Goru”, naveo je Radulović.

Slovenački “Petrol” je na crnogorsko tržište došao 2006. godine putem međunarodnog tendera za partnerstvo sa državnim Montenegro bonusom, sa kojim su pet godina kasnije raskinuli ugovor zadržavajući za sebe u međuvremenu izgrađne benzinske stanice.

Predstavnici prethodne uprave “Petrol” DD Ljubljana imali su dugogodišnju blisku saradnju i vezu sa predstavnicima izvršne vlasti u Crnoj Gori. Navodi koje sada iznosi “Temple’s glory 2.9”, stvaraju sumnje da su takve veze korišćene za protivzakoniti uticaj radi rješavanja sudskog spora u njihovu korist.

Na pitanja “Vijesti” o ovom slučaju i optužbama iz “Temple’s glory 2.9”, iz “Petrol grupe” su saopštili da će odgovore poslati tokom naredne sedmice.

Šest godina suđenja pročitano za nekoliko dana

Rok u kome je Vrhovni sud donio pravnosnažnu presudu i preinačio presudu Apelacionog suda u ovom predmetu višemilionske vrijednosti, koji je do tada trajao šest godina, prema sagovornicima “Vijesti”, do sada nije zabilježen. Upitno je i da li se mogao proučiti predmet tog obima u tako kratkom roku, uz brojne druge predmete koje je Vrhovni sud rješavao istog i prethodnih dana.

Dodatne sumnje u mogućnost postojanja protiv zakonitog uticaja na najvišu sudsku instancu pokazuje i dokumentacija kompanije “Temple’s glory 2.9” koja je krajem 2019. godine pismeno obavijestila Privredni sud da neće biti u mogućnosti da primi poštu u ovom predmetu do 15. 1. 2020. godine zbog novogodišnih i božićnih praznika. Međutim, Sud je u ovom slučaju iznenađujuće hitno, prvi dan nakon praznika - 9. januara 2020. godine, dostavio reviziju na iznjašnjenje firmi “Temple’s Glory 2.9” kako bi predmet što prije stigao u Vrhovni sud i bio riješen, ispostaviće se u korist “Petrol CG MNE”.

Ovakva presuda uzrokovala je već dvije godine blokadu poslovnih računa i izvršenja nad cjelokupnom, više decenija sticanom imovinom kompanije “Temple’s glory 2.9”. Paralisane su sve poslovne aktivnosti kompanije koja se gotovo tri decenije bavila trgovinom naftnim derivatima i investicijama. Kompanija je do ovog slučaja državi plaćala više desetina miliona eura poreza i dažbina, zapošljavala na stotine radnika i investirala na desetine miliona eura putem bankarskih kredita u grinfild investicije u Crnoj Gori.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica sada se nalazi u istražnom zatvoru, zbog optužbi da je član kriminalne grupe koja je vršila nezakonit uticaj na pravosuđe. Sumnja se da je takve presude naplaćivao njen sin Miloš Medenica...

Iz Evropske komisije i sa brojnih drugih važnih međunarodnih adresa godinama se u zvaničnim izvještajima upozorava na probleme u crnogorskom pravosuđu, njegovo nazadovanje i nedovoljnu nezavisnost od politike, čime se gubi povjerenje u sudstvo kao glavni stub demokratije. Zbog ovakvih primjedbi i direktnih optužbi da je Crna Gora “hibridni režim”, počela je reforma tužilačke i sudske organizacije.

U izvještajima domaćih i međunarodnim poslovnih organizacija godinama se žale da nisu svi jednaki pred zakonom, što utiče na razvoj privrede.

Savjet stranih investitora među ograničenjima za napredak poslovanja navodi i pravosuđe, preporučujući njegovo administrativno jačanje i nezavisnost kako bi se zaštitila vladavina prava i borba protiv korupcije.

Ustavni sud ne razmatra žalbu više od dvije godine

Radulović navodi da je kompanija “Temple’s glory 2.9” predala Ustavnom sudu Crne Gore prije više od dvije godine ustavnu žalbu protiv presude Vrhovnog suda, ali kako je Ustavni sud na ivici funkcionalnosti zbog političkih igara - odluke još nema.

”Ipak, očekujemo da Ustavni sud uskoro donese odluku i prekine višegodišnju agoniju u kompaniji ‘Temple’s glory 2.9’ jer spisi predmeta pokazuju da je u ovom slučaju povrijeđeno pravo na pravično suđenje zato što presuda Vrhovnog suda nema obrazloženje i razloge za preinačenje i odbijanje svih navoda jedne strane u postupku”.

Radulović poziva tužilaštvo da ispita slučaj

Advokat Radulović kaže da očekuje da će se ovim slučajem uskoro baviti i tužilaštvo.

”Očekujemo i pozivamo da nadležni državni i pravosudni organi, a prevashodno Specijalno državno tužilaštvo, ispitaju sve okolnosti pod kojima je donesena navedena presuda Vrhovnog suda, ko je iz kompanija ‘Petrol’ DD Ljubljana i ‘Petrol CG MNE’, posredstvom bivše izvršne vlasti, na koji način, iz kojih motiva i konkretno preko koga, izvršio direktni nezakoniti uticaj na Vrhovni sud Crne Gore i sudiju izvjestioca u ovom predmetu Femića”.

Bonus video: