Zakonodavni odbor dao zeleno svjetlo izmjenama i dopunama zakona o akcizama i PDV-u

Ministar finansija Aleksadar Damjanović objasnio da je nova Vlada ostala pri predlogu stare Vlade o čemu je obaviješten odbor. Poslanik Demokrata Vladimir Martinović smatra da je prekršena procedura i napustio sjednicu

21149 pregleda 11 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

Zakonodavni odbor je dao zeleno svjetlo izmjenama i dopunama zakona o akcizama kojima treba da se snize akcize na gorivo, kao i izmjene zakona o porezu na dodatu vrijednost, čime bi se smanjili PDV na brašno, ulje i so.

"Cilj ovog zakona je da se utiče na ograničenje cijena naftnih derivata i da se utiče na životni standard građana", pojasnio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Odbor je dao zeleno svjetlo i za izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

Damjanović je tražio da odbor definiše da zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu, što je prihvaćeno.

Na početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda poslanik Demokrata Vladimir Martinović osporio je pravo ministru finansija da u ime predlagača obrazloži ovaj predlog zakona uz obrazloženje da ga je predložila bivša vlada.

Martinović
Martinovićfoto: Boris Pejović

Damjanović je objasnio da je nova vlada ostala pri ovom predlogu zakona i da je o tome pismeno obavijestila Zakonodavni odbor, što je potvrdila i predsjednica Odbora Maja Vukićević i stručna služba Odbora.

"Nema nikakve pravne dileme u vezi ovoga. Vlada je poslala dopis u kome navodi da ostaje pri ovim predlozima", objasnio je Damjanović, podsjećajući na praksu i slične situacije iz perioda dok je on bio poslanik.

Damjanović
Damjanovićfoto: Boris Pejović

Martinović je ocijenio da to nije u skadu sa poslovničkim procedurama pa jenapustio sjednicu.

Vukićević je kazala da je njeno mišljenje o novoj Vladi poznato, ali da je validan dopis koji im je Vlada poslala što je opredijelilo da se započne rasprava.

Damjanović je kazao da odbor prvi put raspravlja o ovom predlogu zakona, a najavio je i amandmane

Bonus video: