Gorivo u utorak skuplje sedam centi, ako ne spuste akcize

Ukoliko bi se zadržao sadašnji iznos cijena naftnih derivata na berzama, uz smanjenje akciza, nova cijena eurodizela bi iznosila 1,62 eura, a benzina 1,53 i 1,57 eura

53700 pregleda 54 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sve vrste goriva u Crnoj Gori u utorak bi mogle poskupiti za po oko sedam centi, prema sadašnjim cijenama na berzama naftnih derivata i odnosa kursa dolara i eura.

Time bi cijene dostigle novi rekordni nivo. Analitičari tržišta razloge za novi skok cijena vide u jučerašnjoj najavi Evropske unije da će do kraja godine zabraniti uvoz nafte i drugih energenata iz Rusije, kao i novih izjava iz OPEC-a da neće povećati proizvodnju nafte.

Skupština bi danas trebalo da odlučuje o predlogu izmjene zakona o akcizama kojim bi se ova dažbina na gorivo smanjila za iznos do 40 odsto. Akciza po litru dizela sada iznosi 44 centa, a kod benzina je 55 centi. Kako akciza ulazi i u osnovicu za obračun PDV-a, moguće smanjenje akcize za 40 odsto značilo bi smanjenje cijene dizela za 21,3 cent a benzina za 26,6 centi.

Kako ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja i ako bi ga Službeni list sjutra objavio, smanjenje akciza moglo bi se uključiti u usklađivanje cijena u ponedjeljak, ako Ministarstvo finansija do tada donese potrebna podzakonska akta.

Ukoliko bi se zadržao sadašnji iznos cijena naftnih derivata na berzama, uz smanjenje akciza, nova cijena eurodizela bi iznosila oko 1,62 eura, jer bi sadašnja cijena od 1,76 eura bila smanjenja za 21 cent zbog akcize a povećala za sedam zbog rasta cijena naftnih derivata na berzama.

Cijene benzina bile bi 1,53 i 1,57 eura, umjesto sadašnjih 1,73 i 1,77 eura.

Na dnevnom redu je i predlog poslanika SD-a koji su predložili smanjenje akciza na gorivo za 50 odsto, što bi uticalo na snižavanje cijena za 27 do 33 centa.

Bonus video: