Petrol: Očekujemo fer postupak i vladavinu prava

Iz podgoričke firme “Temple’s glory 2.9” tvrde da je Petrol preko tadašnje Vlade 2019. godine uticao na presudu Vrhovnog suda

9619 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda Crne Gore tužilac “Temple’s glory 2.9” iz Podgorice, nije imao pravo na iznos od 2.449.000 eura za razliku u kupoprodajnoj cijeni nepokretnosti, koliko mu je ranije dosudio Viši sud. Pošto Petrol nije dobio povraćaj, pokrenuli smo izvršni postupak i podnijeli krivičnu prijavu”, saopšteno je iz slovenačke Petrol grupe na pitanje “Vijesti” o ovom slučaju.

Advokat kompanije “Temple’s glory 2.9” Veselin Radulović ranije je kazao “Vijestima” da imaju saznanja da je tadašnje rukovodstvo “Petrola” DD Ljubljana i njihova firma u Crnoj Gori “Petrol CG MNE” 2019. i 2020. godine, preko tadašnje Vlade Crne Gore, faktički i direktno uticalo na ishod sudskog postupka i na presudu Vrhovnog suda.

”Vijesti” su Petrol pitale da li se uprava njihove kompanije 2019. i 2020. godine obraćala Vladi Crne Gore ili pojedinim ministrima, odnosno da li su na sastanku u Vladi, iznijeli stav “da će se presuda Vrhovnog suda Crne Gore u ovom predmetu cijeniti kao stav države prema kompaniji “Petrol” DD Ljubljana i da će u slučaju negativnog ishoda u sudskom sporu sa “Temple’s glory 2.9” oni smatrati da nijesu dobrodošli u Crnu Goru” i da je u protivnom najavljeno povlačenje poslovanja iz Crne Gore?

”Vijesti” su pitale i ukoliko je bilo ovakve komunikacije da li to smatraju neprimjerenim uticajem na odluke sudskih vlasti u Crnoj Gori?

Na ova pitanje nije direktno odgovoreno:

”Petrol je u Crnoj Gori aktivan od 2009. godine i trenutno imamo 15 benzinskih stanica na ovom tržištu sa interesom da dalje razvijamo naše poslovanje, ne samo u oblasti prodaje naftnih derivata i robe već i u prodaji ostalih energenata i usluga. Kompanija je osnovana kao javno akcionarsko društvo koje prati stroge smjernice korporativnog upravljanja i poštuje zakone na svim tržištima na kojima poslujemo. U slučaju potencijalne štete za našu kompaniju sprovodimo dostupne pravne procedure za zaštitu poslovnih interesa kompanije. Sve što očekujemo je fer postupak u skladu sa vladavinom prava”, kazali su iz Petrola.

Uopšte nisu odgovorili na pitanje da li je u tadašnjoj upravi Petrola u Crnoj Gori bilo osoba koje su u bliskim rodbinskim vezama sa nekim od ministara u tadašnjoj crnogorskoj Vladi.

”Temple’s glory 2.9” je 2013. godine pokrenula parnični postupak radi naknade štete u iznosu od devet miliona eura protiv kompanija ‘Petrol CG MNE’ i ‘Petrol’ DD Ljubljana. Nakon što je prvostepena presuda Privrednog suda ukidana dva puta, Apelacioni sud je u oktobru 2019. godine donio presudu kojom je prihvatio pravni osnov i djelimično usvojio tužbeni zahtjev ove podgoričke firme i obavezao “Petrol CG MNE” da im isplati iznos od 2,8 miliona eura, što je bio samo dio tužbenog zahtjeva.

”Temple’s glory 2.9” je naplatio taj iznos, ali je izjavio i reviziju presude za preostali dio tužbenog zahtjeva, dok je “Petrol CG MNE” izjavio reviziju tražeći potpuno ukidanje presude Apelacionog suda i povrat 2,8 miliona eura.

Spisi predmeta su dostavljeni Vrhovnom sudu krajem januara 2020. Sudija Vrhovnog suda Branimir Femić je, kao sudija izvjestilac u predmetu, u neuobičajno kratkom roku, za samo nekoliko dana od prijema predmeta, u kojem je suđenje trajalo šest godina, pripremio za odlučivanje po reviziji i već 4. februara 2020. Vrhovni sud je riješio predmet tako što je na štetu “Temple’s glory 2.9” preinačio pravosnažnu presudu Apelacionog suda i u cjelosti odbio tužbeni zahtjev.

Predsjednica Vrhovnog suda u tom periodu je bila Vesna Medenica, koja se sada nalazi u istražnom zatvoru zbog optužbi da je član kriminalne grupe koja je vršila nezakonit uticaj na pravosuđe. Advokat Radulović je tada pozvao Specijalno državno tužilaštvo da preispita sve okolnosti pod kojima je donesena sporna presuda Vrhovnog suda. G.K.

”Temple’s glory 2.9” je 2013. godine pokrenula parnični postupak radi naknade štete u iznosu od devet miliona eura protiv kompanija ‘Petrol CG MNE’ i ‘Petrol’ DD Ljubljana

Bonus video: