Tuzi blokirale Plantaže, radnici blokiraju Tuzi

Opština Tuzi ponovo je blokirala račun na iznos od pola miliona eura za neplaćeni dio poreza za prošlu godinu, što onemogućava isplatu martovske zarade. Radnici najavili mogućnost da traktorima i drugom mehanizacijom blokiraju magistralni put za Tuzi

43166 pregleda 32 komentar(a)
Zbog čiščenja bilansa gubitak 20 miliona (ilustracijja), Foto: Luka Zeković
Zbog čiščenja bilansa gubitak 20 miliona (ilustracijja), Foto: Luka Zeković

Opština Tuzi ponovo je blokirala račun državne kompanije “Plantaže” na iznos od pola miliona eura za neplaćeni dio poreza za prošlu godinu. Ova informacija je potvrđena “Vijestima” u državnoj kompaniji i Opštini čiji je predsjednik Nik Đeljošaj.

Ranije je po istom osnovu prinudno naplaćeno oko 290 hiljada eura, dok za iznos poreza postoji sudski postupak još od poreskog rješenja za 2020. godinu.

Ova blokada će onemogućiti isplatu martovske zarade radnicima koja je bila najavljena za petak. Zbog toga su radnici juče donijeli odluku o mogućoj blokadi magistralnog puta za Tuzi, ako se račun danas ne deblokira. Iz kompanije su se juče žalili Ministarstvu finansija, zbog toga što se Opština Tuzi u odluci o blokadi računa poziva na odluku koju je ranije poništio Ustavni sud.

Blokada je uslijedila jer državna kompanija nije ispunila dogovor koji je imala s Opštinom o načinu izmirenja ovog duga - da plate 40 odsto duga do kraja 2021. godine, a ostatak u ratama do 31. maja ove godine.

Iz “Plantaža” kažu da su prema naknadnim razgovorima očekivali da će naplata ovog spornog duga biti odložena do septembra, kao i da do sada nisu mogli platiti dug zbog drugih sudskih prinudnih naplata i skidanja sa računa, većinom od tužbi bivšeg menadžmenta i radnika.

Đeljošaj je kazao “Vijestima” da je Opština blokirala račun jer nije ispunjen dogovor koji su postigli u decembru prošle godine.

”Podsjetiću da sam tada prihvatio molbu predstavnika “Plantaža” i zainteresovanih odgovornih državnih funkcionera poslanika Milana Kneževića i tadašnjeg potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da pomognemo “Plantažama” u izmirenju zakonskih obaveza prema Opštini Tuzi. Na sastanku smo tada dogovorili da kompanija počne izmirenje poreskih obaveza za porez na nepokretnost i zaključno sa 2021. godinom izmire 40 odsto obaveza za porez na nepokretnost i sve ostale poreske obaveze za tu godinu izmire do 31. decembra. Dogovor je bio da preostali dio poreske obaveze za porez na nepokretnost uplate na rate do 31. maja ove godine, što su i prihvatili predstavnici “Plantaža”. Ovim sam pokazao da odgovorno vodim računa o poslovanju privrednih društva u našoj opštini. Ovo je bila i na djelu konačna poruka zlonamjernim da ja želim da uništim “Plantaže”, jer radim po zakonu”, kazao Đeljošaj.

Prema njegovim riječima do 31. decembra je bio dogovor da uplate 355.522 hiljade (40 odsto) i do tog datuma je uplaćeno samo 80.000 tako da prvi rok nije ispoštovan.

”Ostatak duga od 533,283 hiljade (60 odsto) u ratama do kraja maja. Od 1. januara do 31. maja ove godine uplaćeno je 290 hiljada eura i time nijesu ispoštovali ni drugi rok. Po preporukama Državne revizorske institucije mi smo blokirali sva fizička i pravna lica koja nijesu izmirila svoje poreske obaveze, jedino su “Plantaže” bile bez blokade i privilegovane”, istakao je Đeljošaj.

”Plantaže” su prekjuče predale prošlogodišnji finansijski izvještaj Upravi prihoda i carina u kome je iskazan gubitak od 20 miliona eura.Toliki gubitak, kako je objašnjeno iz kompanije, je nastao zbog čišćenja bilansa.

”Na teret prethodnih perioda (zbog efekata reprocjene i promjene obračuna vrijednosti zaliha) “Plantaže” su u bilansima morale da iskažu preko 13 miliona eura negativnih efekata na neto rezultat kompanije. Konsolidacija likvidnosti firme je trenutno najteži zadatak, naročito u prvih pet mjeseci poslovanja kada su svake godine iznosi priliva znatno manji od nužnih i potrebnih odliva. Samo u decembru prošle godine bilo je 1,2 miliona eura prinudnih naplata potraživanja od strane opštine Tuzi, OMP Engineering-a, kao i dodatnih povjerilaca. Uz to, konstantne blokade računa od strane zaposlenih, koji imaju potraživanja po osnovu sudskih presuda, dodatno otežavaju poslovanje kompanije”, saopšteno je prekjuče iz kompanije.

Vlada i “Plantaže” traže način za rješenje nagomilanih problema

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković i pomoćnik ministra za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević juče su održali sastanak s predstavnicima kompanije “ Plantaže” u cilju, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, analize stanja i pronalaženja rješenja za zatečene probleme u kompaniji.

”Tokom sastanka predočeni su problemi u poslovanju i iznešeni predlozi za rješavanje problema u cilju stabilizacije poslovanja većinski državne kompanije. Joković je istakao da će cjelokupna problematika biti u posebnom fokusu rada ministarstva, te da će Vlada uzeti aktivno učešće u rješavanju problema kompanije u narednom periodu”, navodi se u saopštenju, ali nije precizirano o kojim je problemima riječ.

Bonus video: